Podsetimo se jedne od najzabavnijih epizoda – Dilan Dog No.18: Zločin

0

Šta se dogodi kad Ticijano Sklavi pusti mašti na volju?

Podsetimo se jedne od najzabavnijih epizoda - Dilan Dog No.18: Zločin strip blog

U regularnoj 18. epizodi Dilana Doga “Zločin”, Sklavi je pružio toliko zabavnih momenata i priču koja će se dalje razvijati kroz serijal. “Zločin” je druga u nizu epizoda tzv. ”Veštičje sage”. U regularnoj trećoj DD epizodi “Noći punog meseca”, Dilan je imao sukob sa vešticom, te se u ovoj epizodi ponovo hvata sa njima u koštac… ili one sa njim.

Ova epizoda je prepuna zanimljivosti. Dilan ima svoj prvi prekookeanski slučaj i to u Njujorku. Sklavi i Pikato koji je bio zadužen za crtež epizode do te mere igraju bez ikakvih pravila da se ne zna šta je realnost, a šta mašta.

Dilan dolazi u Ameriku da reši slučaj, ali ovaj put će se on rešiti sam od sebe jer je sve splet neobičnih okolnosti. 

Epizoda obiluje pojavljivanjima poznatih i fiktivnih ličnosti, uglavnom iz sveta horora. U epizodi se pojavljuju Lavkraft i Ktulu, Rutger Hauer iz filma Autostoper, Marion i motel Bejts iz filma Psiho, Leatherface iz filma Teksaški masakr motornom testerom, Skorcezeov Taksista, glumci Keri Grant i Čarls Bronson i muzičar Isak Hejs. Gotovo svi oni se pojavljuju kao učesnici zločina koji se odvijaju jedan za drugim dok radnja epizode ide svojim tokom.

POVEZANO: „Izgubljene stvari“ – Kad Dylan postane klijent sebi samome

Najzanimljivije je pojavljivanje Martija Misterije za kojeg se ispostavlja da vara svoju partnerku Dijanu.

U ovoj epizodi Dilan po prvi put sreće mačka Frensisa ili Cagliostra, koji će se pojaviti još nekoliko puta u epizodama “Mačje oko” i “Maelstrom”. Epizoda se na italijanskom zove upravo Cagliostro, dok je kod nas prevođena kao ”Njujork, Njujork” ili ”Zločini”.  Ovaj mačak ima neverovatne sposobnosti i jedan je od najzanimljivijih likova koji su se ikada pojavili u DD serijalu. 

Još jedna zanimljivost krasi ovu epizodu DD-a, a to je činjenica da Dilan ništa, tačnije nikog nije ”povalio” u njoj. 

Kao što smo već napomenuli, ova epizoda ne samo što je sama po sebi jedna od najzabavnijih epizoda Dilana Doga, već će dovesti do još odličnih epizoda. 

Ovu epizodu je izdavačka kuća Veseli Četvrtak objavila u okrivu Dilan Dog knjige br. 6.

Sklavi se poigrava sa samo njemu znan, originalan, nerealan i nenametljiv način. Ovakve epizode iz perioda kada je Dilan Dog još uvek bio klasičan horor strip je bitno podsetiti se. Za moderne DD često čujemo da im nedostaje elemenata horora, zato u ovoj epizodi i sličnim epizodama tih elemenata ima na pretek.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x