„Doomsday Clock“ ili HBO „Watchmen“ – Koji nastavak je bolji?

1

Slučajno ili namerno se poklopilo da baš u 2019. doživimo da vidimo dva nastavka kultne grafičke novele Alan Moore-a, Watchmen-a.

„Doomsday Clock“ ili HBO „Watchmen“ - Koji nastavak je bolji? strip blog

OVAJ TEKST ĆE SADRŽATI SPOJLERE ZA „Doomsday Clock“ i HBO „Watchmen“!

Nekako se poklopilo da se gotovo istovremeno završi strip serijal „Doomsday Clock“ i TV serija „Watchmen“ u produkciji HBO. Oba naslova,  na svoje načine,  nastavci su na „Watchmen“, najcenjenijeg stripa svih vremena. Oba naslova ispituju posledice završetka originalnog stripa u kome je Adrian Veidt/Ozymandias izveo lažni vanzemaljski napad na New York kako bi zaustavio trku nuklearnog naoružanja i doneo svetu mir.

Teško je reći koji je od ova dva nastavka bolji ako uzmemo u obzir da Moore nije učestvovao ni u jednom od njih i da je poznat po odbacivanju svih nastavaka i adaptacija njegovih dela. Šta „Doomsday Clock“ i HBO „Watchmen“ donose novo u ovaj kompleksni univerzum?

Oba, „Doomsday Clock“ i HBO „Watchmen“ pokazuju kakva je budućnost sveta nakon vanzemaljskog napada koji je režirao Adrian Veidt. 

Doomsday Clock se odigrava u 1992. godini, sedam godina nakon spornih događaja originalne priče. U ovom svetu plan Adriana Veidta je propao jer je objavljivanjem Rorschachovog dnevnika došlo do opšte potrage za Veidtom i rasta nuklearnih tenzija između Rusije i SAD-a. Veidt je u bekstvu i umire od neizlečive bolesti. Pomaže mu novi Rorschach, te se njih dvojica udružuju sa novim timom heroja Marionette i Mime, kako bi zajedno locirali Dr. Manhattana, koji je pobegao u DC-ijev univerzum. 

HBO Watchmen daje drugačije posledice Veidtovog napada. U seriji koja se dešava u 2019. godini,  njegov plan je uspeo. Nuklearna kriza je ugušena, a objavljivanje Rorschachovog dnevnika nije imalo toliki uticaj na svet. Međutim, objavljivanje Rorschachovog dnevnika je nadahnulo grupu koja se zove ”Sedma Konjica”. U pitanju je grupa nacionalista i rasista koja nosi maske Rorschacha i napada policiju i manjine (uglavnom Afroamerikance). Pretpostavlja se da je Dr. Manhattan na Marsu, a Veidt je zaglavljen u dvorcu sa grupom ljudskih klonova na Jupiterovom mesecu, Europi. Sve se dešava u malom gradiću, Tulsi, a glavna tema serije je rasizam.

U oba slučaja polazište za narativ je objavljivanje Rorschachovog dnevnika i reakcija društva na to.

Pročitajte: HBO ,,Watchmen” – Gaženje svega što je Mur stvorio u ime propagande!

Likovi u „Doomsday Clock“ i HBO „Watchmen“

HBO „Watchmen“ se u potpunosti fokusira na nove likove. Tu su naravno i dobro poznati likovi kao Veidt, Laurie Blake, Dr. Manhattan pa čak i originalni član Minutemena, Hooded Justice. Angela Abar je lik oko koje se vrti narativ, čiji je superherojski alter-ego Sister Night. Tu je i njen kolega Wade Tillman aka Looking Glass. Lady Trieu je najpametnija žena na svetu i bilionerka, a kako se kasnije ispostavlja i ćerka Veidta za koju nije ni znao da postoji. Upečatljivi su i klonovi sa kojima je Veidt na mesecu Europa, Mr. Phillips i Ms. Crookshanks.

Doomsday Clock je mnogo upečatljiiviji kada su likovi u pitanju jer prosto prisustvo Dr. Manhattana u DC univerzumu izaziva probleme epskih razmera. Superman zauzima centralnu ulogu, ali tu su naravno članovi iz celog DC univerzuma kao i vodeći superheroji Batman, Flash, Wonder Woman… Novi likovi su pomenuti Marionette i Mime, kao i nova verzija Rorschacha.

Dr. Manhattan

Dr. Manhattan je u središtu oba narativa, ali je ono što se dešava sa njim i oko njega radikalno drugačije. Dr. Manhattan u Doomsday Clock putuje kroz svemir i utiče na život Supermana. U njegovoj želji da udovolji vlastitoj radoznalosti dolazi do stvaranja celog New 52 DC-ijevog kontinuiteta. Manhattan traga za nadom koju pronalazi u Supermanu. Kada uvidi da će Superman zauvek inspirisati nadu kod čovečanstva, on koristi svoje moći da poništi svoj uticaj na univerzum i promeni sopstvenu prošlost kako bi stvorio novu realnost u kojoj će proživeti normalan život kao običan čovek.

Dr. Manhattan je u HBO seriji okarakterisan kao osoba koja traži ljubav. Zaljubljuje se u Angelu Abar i pomoću Veidtovog izuma koji mu blokira moći, kao i sećanje, postaje normalan čovek. On poprima oblik običnog čoveka i njih dvoje osnivaju porodicu zajedno. Kada ga rasistička organizacija Sedma Konjica napadne sa ciljem da otme njegove moći, on ponovo uzima oblik Dr. Manhattana. Ipak, na kraju ga zarobljavaju i on umire, ali je pre toga uspeo da prebaci svoje moći Angeli Abar. 

novi baner

Strip „Doomsday Clock“ i TV serija „Watchmen“ u produkciji HBO donose nešto novo u već postojeći univerzum. Pitanje je koliko je to kvalitetno i dostojno originalnog prestiža koji sa sobom nosi Watchmen strip. Jedni će reći da je Doomsday Clock bolji, drugi će držati stranu HBO-ovoj TV verziji nastavka na originalni Watchmen. Treći će pak oba proglasiti za blasfemiju i neće priznati ništa za dostojan nastavak Moore-ovih Watchmena.

Kojoj grupi vi pripadate? Pišite nam u komentarima.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jovan
Jovan
4 years ago

Nadzirači su klasik i ne vidim poentu u nastavcima. To je pokazatelj da je izvesno delo napravilo komercijalni uspeh, pa ko veli hajde da ga izmuzemo što više. HBO seriju sam gledao, “Doomsday Clock” nisam čitao. Dakle, ja pripadam trećoj grupi koja ne priznaje ove nastavke, da je Mur hteo nastavak on bi ga i napisao. Čista komercijala. I to dvostruka!

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x