Porodične Vrednosti: Hitmoll – Besonovska priča Luke Enoha

0

Kada su u Boneliju poželeli da prate moderne strip trendove, pokrenuta je edicija Romanzi a fumetti.

Prikaz stripa Porodične Vrednosti: Hitmoll, pisca Luke Enoha i umetnika Andrea Akardija u izdanju Darkwood-a

U pitanju je edicija koja će donositi velike priče na mnogo strana. Naslovi iz ove edicije poput Dragonera, Uta, Velikog Belconija, Coney Island-a, Helnoara, Tropskog Bluza su poznati našoj publici i objavljivani kod nas. Hitmoll je priča koja se trebala naći u okviru ove edicije, ali je verovatno zbog eksplicitnog nasilja i seksa na njenim stranicama, sudbina ove priče Luke Enoha bila limbo. 

Srećom po Enoha, pa je dogovor oko ove priče bio postignut, te su kao veliki džentlmeni uprkos otkazivanju objavljivanja, iz Bonelija uredili da priča ipak bude objavljena od strane kuće Edizioni BD. Priča o tome kako je strip Hitmoll od Bonelija došao do Edizioni BD umalo da zaseni samu priču koju ovaj strip nosi u sebi. 

Ovo je priča o Korini, mladoj, lepoj, tamnoputoj i smrtonosnoj. Ona je najbolji plaćeni ubica koji se može naći na mafijaškom platnom spisku. Obučvana je od strane svog oca koji je nekada bio član mafijaške porodice i ubijao za nju, ali sada je običan invalid o kome Korina vodi brigu. Lekovi i terapije su skupi, te je Korina morala naslediti očev posao. 

Pročitajte: Coney Island – Detektiv, mađioničar, plavokosa lepotica i Al Kapone

Zaplet počinje kada Korina dobije zadatak koji će joj omogućiti da se sa ocem povuče i otputuje daleko od ovog života. Četiri dobro plaćena ugovora, četiri mete, tačnije četiri teška zadatka, primoraće Korinu da koristi sva oružja koja ima na raspolaganju, kao ubica i kao žena. Ništa nije kako se čini i mlada protagonistkinja će to vrlo brzo shvatiti. Svet mafijaških spletki, nasilja, korumpirane policije i prostitutki je previše stvaran, a Korina se bori da pobegne iz njega. Priča je linearna i već viđena, ali funlcioniše zahvaljujući postojanom ritmu i pametno iskorišćenim obrtima. 

U Boneliju su  bili u pravu. Hitmoll jeste zaista nasilan strip za njihove standarde, ali drugačije ne bi mogao da predstavi ovaj svet koji nije nimalo pozitivan i bez moralnih likova. Enohovo iskustvo na kreiranju ženskih likova (Gea, Lilit) donosi još jednu sjajnu karakternu kontrukciju glavne junakinje. Enoh i Akardi su joj pružili mnogo detalja, karakterno i fizički. Bujne fizičke građe, Korina ispoljava hladnokrvno lukavstvo, neupitnu odlučnost, a ipak sa druge strane, Enoh joj je podario toliko malih ljudskih slabosti da publika ni u jednom momentu ne izgubi dodirne tačke sa njom. 

Crtež doprinosi tečnosti čitanja u skladu sa ritmom priče. Na momente oštar, Andrea Akardi efikasno prikazuje akciju, kojom strip obiluje. Njegov stil se dobro uklopio u osrednjost priče i njenu atmosferu, te uspeva da unese malo više tenzije i produbi stvari. Flešbek scene Korininog detinjstva su sjajne. Tu je Akardi koristio zamagljen, bled stil, koji uz mekoću linije i sive tonove fino definiše Korinina zamagljena sećanja. Ipak je najuspešniji kada je fizička karakterizacija likova u pitanju. 

Hitmoll jasno namiguje filmskim ostvarenjma Lika Besona, koja su mu očigledan uzor (Leon, Nikita). Zanimljivo je da će i Hitmoll doživeti svoju filmsku adaptaciju i to u Srbiji, a režiraće je Milan Todorović (,,Zona Mrtvih”, ,,Mamula”). Više o tome pročitajte OVDE.

Ovaj strip je domaćoj publici dostupan zahvaljujući izdavačkoj kući Darkwood, koja ga je izdala 2012. godine. Izdavali su i druge poznate kreacije Luke Enoha, Lilit i Geu. 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x