Kingdom Come – Priča koja će vam se trajno urezati u um

0

Ako nabrajate najbolje superherojske stripove svih vremena, Kingdome Come mora biti uvršten u tu listu.

Kingdom Come - Priča koja će vam se trajno urezati u um strip blog

Alex Ross i Kurt Buisek su napravili remek-delo za Marvel Comics, pod nazivom Marvels (1994)objedinivši sve vredne priče iz Marvelove mitologije u jednu divnu pripovest. Nakon što je Marvels, shvaćen kao ljubavno pismo upravo njima namenjeno, oduševio fanove i stripovski establišment, Alex Ross se okreće DC-u za koji je osmislio priču smeštenu u bliskoj budućnosti, Kingdom Come.

U DC-u su bili zainteresovani, te Ross-u dodeljuju ko-autora, čoveka koji ima samo godinu dana iskustva kao redovan pisac, ali zato poseduje enciklopedijsko znanje o mitologiji DC-a, Mark Waid-a.

Kingdom Come nije kosmička priča niti krosover, već je blaženo neposredna priča u svojstvu kritike i samoprocenjivanja. Nekoliko godina u bliskoj budućnosti, nova generacija heroja je postala nasilna, neodgovorna i nezainteresovana za ljude koje treba da štite i njihove potrebe. Taj ”ansambl” novih, mladih i nesmotrenih superheroja je kritika tadašnjeg stanja u superherojskom žanru. U pitanju su 90-te, period kada su glavni specijalitet u superherojskim stripovima bili smrtna pravda i osveta, a tmurni i mračni anti-heroji su bili jedini alat za pričanje ”zrelih” superherojskih priča.

Pročitajte: Batman: The Dark Prince Charming – Crni sin Gotama na evropski način

Tradicionalni superheroji poput Flasha, Wonder Woman, Green Lanterna, Batmana, pali su u zaborav, ili su u penziji, poput Supermana.

Superman se, zajedno sa svojim nekadašnjim prijateljima, vraća kada nova generacija superheroja u toku destruktivnog, međusobnog sukoba, dovede do nuklearne katastrofe. Tradicionalni superheroji se dele usled neslaganja oko taktike u borbi protiv zla, dok istovremeno njihovi stari neprijatelji izlaze iz mišjih rupa i na čelu sa Lex Luthorom kuju novu zaveru.

Iznenađujuće je da glavni lik ove priče nije Superman ili Batman, niti bilo ko od velikih figura iz DC-a. Glavni lik je običan smrtnik, Norman McCay. U pitanju je starešina u crkvi čiji broj članova opada u ovom ciničnom dobu. Jednog dana ga je posetio DC-ijev Božji anđeo, Spectre i saopštio mu da je on odabran da svedoči događajima koji dolaze, kako bi na kraju on presudio o dobu superheroja. Ovaj segment je jedna od velikih vrlina priče Kingdom Come.

Ono što je najveća vrlina Kingdom Come je balans. Ovo je priča u kojoj sveti trio DC-a Superman, Batman i Wonder Woman nisu glavni likovi, ali im priča pruža dovoljno poštovanja. Za razliku od mnogih, redovnih DC-ijevih ili Marvelovih priča, koje ključne zaplete izgrađuju na redovnom kontiuitetu i vremenski nedavnim pričama, gde se likovi često pojavljuju bez dovoljno uvoda, Kingdom Come biva remek-delo superherojskog pripovedanja koje s uživanjem mogu čitati diehard fanovi i potpuni diletanti. Waid i Ross su konstruisali priču prepunu easter egg-ova, istovremeno sa dovoljno objašnjena poput onog da postoji momak po imenu Captain Marvel, čije moći pokreće magija, a čiji je alter-ego dečak po imenu Billy Batson.

U modernom pripovedanju o superherojima često postoji tendencija da se priča proširi na više stranica nego što je potrebno. Kingdome Come je ispričan na nešto više od 230 stranica i u 4 broja, od kojih svaki sadrži 25% priče ispričane prirodno i nabijene emocijama. U prvom broju su uvedeni dramatični likovi. U drugom se otkrivaju planovi i biraju strane. U trećem se dešava eskalacija iznenađenja, akcije i izbija haos. U četvrtom se odigrava velika bitka i dolazi do velikih klimatskih promena. Epilog daje odgovore na sva pitanja. Ovoj, samoobuzdanoj superherojskoj operi ne treba dodatno ulepšavanje niti nadogradnja. 

novi baner

O crtežu Ross-a je bilo mnogo raznih komentara. Njegov posao je bio da učini da sve ovo izgleda stvarno. Svedočimo nerealnim stvarima, eksplozijama, letovima, svemirskim stanicama i sve izgleda kao da se dešava u našem svetu. To onog ko čita čini putnikom u ovoj avanturi. Za priču ovog obima ne postoji drugi primeren crtač sa kapacitetom za grandioznost. A i njegova je ideja, pa…

Kingdom Come je posledica uparivanja dva sjajna uma. Predstavljena je velika ideja koja je kroz akciju i inventivnost uradila ono što superherojski stripovi rade najbolje – urezala se duboko u um čitalaca.

Kingdom Come je priča koja je izašla 1996. dok ju je kod nas objavila izdavačka kuća Darkwood 2018. godine. 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x