Po kome je Desimir Žižović Buin kreirao likove Mirka i Slavka?

0

Možda najpopularniji domaći strip serijal svih vremena, Nikad robom sa glavnim junacima dečacima, partizanskim kuririma realizovan je u 450 epizoda.

desimir zizovic stripblog

U zlatno doba, Mirko i Slavko su izdavani u tiražu koji je dostizao neverovatnih 600.000 primeraka. Međutim, treba imati u vidu da se ovaj strip izdavao na tržištu koje je brojalo više od 20 miliona stanovnika.   

Ono što su se mnogi čitaoci ovog stripa pitali bilo je, po kome je Desimir Žižović Buin kreirao likove Mirka i Slavka. Za lik Mirka, je koristio crte lica svog sina Dragomira. Kada je u pitanju Slavko – priča je mnogo zanimljivija. Naime, u vreme nastanka stripa u magacinu izdavačke kuće Dečje novine je radio dečak na poslovima prepakivanja stripova i novina. Desimiru se svideo i po njegovim crtama lica je stvorio lik Slavka. Mnogo godina kasnije ovaj dečak je postao poznati fudbaler, a između ostalog najbolji strelac jugoslovenskog fudbala svih vremena. Bio je to Slobodan Santrač.

Pročitajte: Tvorac čuvenog partizanskog dvojca Mirka i Slavka – bio je četnik!

Ovaj strip serijal je doživeo neverovatnu popularnost kako u bivšoj Jugoslaviji tako i u celom svetu. Niko ni danas ne može da objasni fenomen Mirka i Slavka i činjenicu da je strip preveden na gotovo sve svetske jezike pa i na kineski.  

Izdavačka kuća Dečje novine iz Gornjeg Milanovca su iskoristile veliku popularnost stripa. Likovi Mirka i Slavka su se veoma brzo našli na koricama školskih svezaka, torbi i drugog školskog pribora. 1973. godine je snimljen film Mirko i Slavko u režiji Branimira Torija Jankovića. Glavne uloge su tumačili Vladimir Radenković i Dragan Radonjić.

Desimir Žižović Buin je umro 1996. godine.  Na pitanje šta se dogodilo sa Mirkom i Slavkom posle rata obično je odgovarao da su verovatno postali direktori nekog preduzeća koje je kasnije propalo.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x