ISTORIJSKI STRIP-DOGAĐAJ: Hajka na stripove u SAD-u!

0

Po završetku Drugog svetskog rata u Americi su stripovi sa horor i kriminalističkim sadržajima kod čitalaca bili u vrhu popularnosti.

hvajka na stripove stripblog

U javnosti je počelo da se stvara mišljenje da stripovi negativno utiču na ponašanje dece i tinejdžera. Vrhunac negodovanja koje je preraslo u pravu hajku na stripove se dogodio 1953. godine.

Tada je američki senat osnovao Komitet za maloletničku delikvenciju. Posle izdavanja knjige „Zavođenje nevinih“ psihologa Frederika Vertama, ovaj komitet počinje da se bavi stripovima. Naime, autor knjige je strip autore optužio za podsticanje mladih na nelegalno ponašanje. Tema je dobila toliki zamah u raspravama u javnosti da je sve to stiglo do američkog Kongresa. Stripovima je započelo suđenje slično mnogim suđenjima nekim knjigama koje se dešavalo kroz istoriju. Tokom suđenja strasti su se toliko rasplamsale da su stripovi javno spaljivani na velikim lomačama. Međutim, stripovi su spaljivani još 1948. godine.

Pročitajte: POREKLO VELIKOG BLEKA: Ko je čovek koji je postao SIMBOL BORBE ZA SLOBODU?

Zajednica izdavača stripova je u pokušaju da spase strip osniva samoregulatornu organizaciju pod nazivom The Comics Code Authoriti. Ovo telo je trebalo da pregleda sadržaj svih stripova i cenzuriše delove koji bi mogli da budu problematični.

Kao i u svim slučajevima cenzure, makar se radilo i o autocenzuri mnoge stavke u kodeksu koji je nastao su bile preterane. Kao mehanizam zaštite stripova, uvedena je posebna bela markica koja se stavljala na naslovnu stranu stripa. Ona je bila potvrda da je strip pregledan i odobren od strane CCA i da podoban za mlade.

novi baner

Inače, ovo telo  i bela markica su se održali dugo pošto se hajka na stripove završila. Verovali ili ne, poslednje izdanje koje je prestalo da koristi markicu je bio Supermen i to tek 2011. godine.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x