POREKLO VELIKOG BLEKA: Ko je čovek koji je postao SIMBOL BORBE ZA SLOBODU?

0

Velikog Bleka, čuvenog američkog trapera, borca za slobodu stanovnika Severne Amerike od engleske krune 1954. godine stvorio je torinski trojac Pietro Sartoris, Dario Guzon i Đovani Sinćento. Ova grupa autora je poznata pod pseudonimom EsseGesse.

poreklo velikog bleka stripblog

Domaća publika je Bleka upoznala dvadeset godina nakon njegovog nastanka u Italiji, u 128. broju edicije Lunov Magnus Strip. Ubrzo je postao jedan od najomiljenijih strip junaka kod domađe publike, što je dovelo do toga da novosadski Dnevnik, koji je izdavao Bleka, odluči da otkupi prava i zaposli domaće autore da prave priče o Velikom Bleku. Zavidan broj umetnika, mahom iz Vojvodine, stvarao je priče o ovom junaku i tako je cifra stvorenih epizoda u Dnevnikovoj radionici prešla sedamdeset.

Međutim, koliko mi znamo o Velikom Bleku? Ko je on? Zbog čega se bori za pravdu i slobodu žitelja Severne Amerike?

poreklo velikog bleka stripblog

Veliki Blek je rođen u Francuskoj 1749. godine, u bretanjskom gradiću Sent Malou. Otac mu je bio kraljevski kartograf i uživao je veliki ugled u društvu. Međutim, njegov sin po imenu Janik Lerok, nije bio zainteresovan za školu, već je od rođenja bio sklon ispadima i bio je veoma nestašno dete. Jednom je, još kao veoma mlad, uleteo u tuču sa kraljevskim službenicima koji su želeli da izbace porodicu njegovog drugara iz kuće i tako završio u zatvoru.

Pročitajte: Sličnosti i razlike Velikog Bleka i Komandanta Marka: Susret gromada!

Ovo mu nije bio prvi put da se nađe u zatvoru. Često je on dospevao iza rešetaka u rodnoj Francuskoj, što ga je navelo da se distancira od svoje domovine. Janik, odnosno Blek, u tinejdžerskim godinama postaje moreplovac na brodu Rorkvel pod vodstvom kapetana Crnog Oka. Prilikom jednog okršaja između Bleka i Crnog Oka, kapetan gubi život tako što ga Blek baca u more, među morske pse i tako on postaje kapetan broda. Tada on prvi put počinje da se bori protiv nepravde. Kralj Luj XVI proglašava Bleka za plemića, mada kako nije bio čovek od manira, on se brzo zamera jednom drugom plemiću i tako se za Blekom raspisuje poternica.

poreklo velikog bleka stripblog

Blek nakon toga, počinje svoje pustolovine na moru zajedno sa svojim ocem kartografom, međutim, u severnim, ledenim vodama nakon brodoloma, njegov otac strada i tu Blek ostaje sam. Pronalazi kopno, na vrhu severno-američkog kontinenta i započinje svoj život sa narodom Eskima koji mu je spasio život i prihvatio ga. Dugo je živeo sa njima i oni su mu praktično dali ime Blek, što znači “zlatna kosa”. Blek u tom periodu postaje i poglavica plemena.

novi baner

Kako je sa svojim pustolovinama počeo da se spušta u južnije krajeve kontinenta, Blek počinje da shvata da ne pripada narodu koji ga je prihvatio. Počeo je da uviđa veliku nepravdu koju Englezi vrše nad nedužnim, starosedelačkim plemenima i doseljenicima iz Evrope i drugih krajeva sveta. Tako on odlučuje da ode iz plemena u kojem je živeo, neizmerno zahvalan za svu čast koju su mu pružili, i sa traperima započinje svoj život, ali i borbu za oslobođenje od britanske krune.

Priča o ovom strip junaku ispričana je u 358. broju Lunov Magnus Stripa u epizodi “Priča o Velikom Bleku”.

poreklo velikog bleka stripblog

Blek je prošao ogroman razvojni put, kako kao lik u stripu, tako i kao projekat kojeg su stvorili Italijani, a razvijali Francuzi i Jugosloveni. Blek je bio i ostao simbol borbe za slobodu, borbe za socijalnu jednakost i pravdu, borbe za potlačene i siromašne, borbe protiv tlačitlja!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x