“Ubijte Karavađa!”: Jedna velika umetnička avantura!

0

Mikelanđelo Merizi da Karavađo bio je italijanski barokni slikar koji je bio aktivan sredinom 16. i početkom 17. veka.

ubijte karavađa stripblog

Prikaz stripa “Jedno doba, jedna priča: Ubijte Karavađa” autora Minjako i Kazertano u izdanju Darkwooda 

Njegov istančan stil slikanja zadivljuje ljude širom sveta i u današnje doba. Zbog svog perfektnog praćenja anatomije i oponašanja ljudske, gole realnosti njegov rad se može svrtati u umetnički pravac koji se naziva naturalizam. 

On je poznat i kao veoma kontroverzna ličnost, pre svega zbog jedne svoje epizode, gde je u toku kavge ubio jednog čoveka i zbog toga se iz Rima u kojem je radio, seli u Napulj, Maltu, Siciliju i slično. Zbog toga, ali i mnogih drugih stvari njegov život je bio inspiracija umetnicima da prave priče o njemu i njegovom radu.

Jednu takvu priču osmislio je Luiđi Manjako, nacrtao Đampjero Kazertano i kolorisala Arijana Florean. Strip “Ubijte Karavađa” je specijalno izdanje italijanske izdavačke kuće Serđo Boneli Editore objavljen 2014. godine.

Pročitajte: Klaudio Nici najavio nove epizode Nika Rajdera

U stripu, Karavađo je slikar koji zaokuplja interesovanje javnosti, a time i Rimokatoličke crkve. Jedan visoki zvaničnik Svete stolice unajmio je plaćenog ubicu da se “reši” Karavađa, jer su njegova umetnička dela produkt samog đavola. 

Tu se u zapletu radnje pojavljuje još jedan ubica koji želi ucenjenu glavu umetnika, a koji je veliki neprijatelj ubice unajmljenog od strane Rimokatoličke crkve.

Karavađo je u stripu predstavljen kao bolesnik od malarije i neko ko je na izdisaju životine snage.

strip blog

Kada je reč o crtežu i koloru, oni su besprekorni. Kazertano dobro prati anatomiju i povlači veoma jasne linije ljudskog lika i dekora. Što se tiče rada Arijane Florean, njen kolor je jasan i ujednačen, bez drečavih momenata i preteranog farbanja. Ono što je interesantno za crtež, a valjalo bi se spomenuti, jeste to što su prikazana Karavađova dela umetnuta u okvire kompjuterski. Italijani ljubomorno čuvaju svoje kulturno nasleđe i veoma ga poštuju, tako da niko, pa čak ni Kazertano nije želeo da se mešta u genijalnost srednjevekovnog umetnika, te je njegova dela očigledno ubacivao pomogu Fotošopa ili nekog drugog programa.  

ubijte karavađa stripblog

Ovu priču je objavila izdavačka kuća Darkwood u specijalu edicije “Jedno doba, jedna priča”, 2017. godine. Izdanje nam dolazi sa mekim povezom, u formi klasične Boneli sveske, na masnom papiru. Strip nam dolazi na 132 stranice i predstavlja jednu veliku umetničku avanturu.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x