Zašto je Lešinar (Vulture) unikatan među superherojskim negativcima

0

Činjenica je da se 90% onih prvih negativaca koji su se pojavljivali u superherojskim stripovima vremenom izgubila.

Zašto je Lešinar (Vulture) unikatan među superherojskim negativcima strip blog

Ako pogledate prve epizode i zlikovce protiv kojih su se borili Supermen, Betmen, X-Meni, primetićete da su ti zlikovci bili nasumični i da su brzo zaboravljeni. Sa ove tačke gledišta izuzeci su Spajdermen i njegov poznati negativac Lešinar (Vulture).

Lešinar se pojavio u The Amazing Spider-Man #2 1963. godine, i od tada je Spajdermenov protivnik.

Zašto je Lešinar (Vulture) unikatan među superherojskim negativcima strip blog

Za početak da ispričamo zanimljivu priču o nastanku Lešinara. Sten Li i Stiv Ditko su debitovali sa Spajdermenom nekoliko meseci ranije i lik je bio iznenađujući hit za Marvel Comics. Li, koji je bio i urednik izdavačke kuće, rešio je da mu da solo serijal. Već u prvom broju, Spajdermen sreće Fantastičnu četvorku i dobija prvog negativca u svojoj bogatoj galeriji istih, Kameleona. U drugom broju stiže Lešinar.

Uvodna strana tog broja prkazuje dvojicu u borbi u vazduhu (naslovna slika ovog teksta) i narator postavlja pitanje: ,,Kakvu fantastičnu moć Lešinar poseduje kada je tako siguran da može pobediti Spajdermena?”

Lešinar je još u toj ranoj fazi stvaranja Spajdermena bio dokaz o međusobnom odnosu Lija i Ditka. Kao po običaju u Marvelu tih godina, Li je Ditku dostavio labav sinopis onoga što je zamislio da se desi u toj epizodi. Ditko je vizuelno oživeo epizodu i vratio je Liju kako bi ovaj dodao tekst i zvučne efekte. Li je želeo da ubaci novog, pticolikog negativca, pa je Ditko predpostavio da lik treba da bude mršav i ružan, poput ptice po kojoj je dobio ime. Međutim, njihove ideje se nisu poklopile.

POVEZANO: Spajdermen: Porodična posla – Neko kopa po prošlosti porodice Parker

Li je verovao da su najefikasniji negativci oni veliki i mišićavi, stoga mu se Ditkov mršavi i pronicljivi Lešinar nije svideo. Ditko je imao drugačija uverenja.

,,Gomila slonova može biti zastrašujuća i destrukivna, ali je od njih lakše pobeći nego od mešavih, brzih leoparda”, izjavio je Ditko u svom eseju iz 2002. godine, o kreativnim razlikama koje je sa Lijem imao u ovom slučaju.

Ditko je takođe smatrao da glomazni negativci mogu biti frustrirajući za kompoziciju stranice jer što su glomazniji, to će više prostora na panelu zauzeti i samim tim smanjiti prostor drugim likovima i elementima priče. Obzirom na to da obojica nisu preterano često davali intervjue i govorili o svojoj saradnji, ostaje frustrirajuće što se ne zna kako su rešili ovu nesuglasicu, ali je nekako Ditko izvojevao pobedu.

Nad Njujorkom se nadvila nova opasnost u vidu Lešinara. On leti nečujno i teroriše građane. Više liči na džinovskog grabljivca nego na čoveka. Marvel nije u tom momentu imao mnogo likova koji lete, pa je Lešinar i sa te strane bio osvežavajuć. Sama priča po sebi je tupa, kao i mnoge superherojske priče u to doba. Lešinar napušta svoju tajnu jazbinu kako bi ukrao neke dijamante. Smatra kako niko ne može da ga zaustavi jer ne znaju tajnu njegovih krila. U prvom susretu sa Spajdijem, on pobeđuje. Spajdi zatim pravi uređaj koji će onesposobiti njegova krila i uspeva da ga savlada u narednom sukobu. Lešinar pada pravo u ruke policije.

Jasno je da prvo Lešinarevo pojavljivanje nije bilo bogzna kako slavno. Negativci su tada bili posebno zli, jer su se u serijalima uglavnom zadržavali samo u jednom izdanju. Tako da je njihov lik zasnovan samo na jednom broju uvek bio bez preterane slojevitosti i bez stabilnije karakterizacije. O njima se nije znalo mnogo toga više osim da su zli. Takav je bio slučaj i sa Lešinarom.

Smatra se da je upravo Ditkov dizajn bio najvažniji u karakterizaciji Lešinara. U jednom broju, on ga je učinio dovoljno zanimljivim, a i dovoljno profitabilnim da se Lešinar vrati u broju #7. U budućnosti se Lešinar uvek vraćao, za mnogo bolje priče, i jedan je od malobrojnih negativaca iz tog doba koji je do danas doživeo ozbiljnu evoluciju u stripovima.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x