100 najuticajnijih stranica američkog stripa, stranice 61-65

0

Još malo ćemo se baviti burnim 80-im godinama američkog stripa i njegove evolucije.

100 najuticajnijih stranica američkog stripa, stranice 61-65 strip blog

Nastavljamo sa 100 najuticajnijih stranica američkog stripa da malo bolje približimo čitateljima sa ovih prostora dešavanja u američkom stripu kroz istoriju. Stranice su odabrane od strane tima profesionalaca, kritičara, novinara i istoričara koje je okupio američki magazin Vulture.

The Dark Knight Returns No. 1 (1986)

Pisac i crtač: Frank Miller; Mastilo: Klaus Janson; Kolor: Lynn Varley;

Proganjan i bespomoćan, sredovečni Bruce Wayne kanališe kroz vesti ozločinima i pucaju ga rafali sećanja – tog sećanja, ubistva njegovih roditelja u uličici, koja bljesnu kroz njegov mučeni um. Ova verzija Bruce-a, od revizioniste Frank Millera, Batmana koji očajnički želi da nije Batman, da se zauvek povuče iz te uloge – a ipak, po Millerovoj karakterizaciji, Batman je sila koja ga poseduje i neodoljivo ga tera da se vrati u akciju . Ovde Miler uzima ideju koja je bila deo Batmana gotovo od samog početka i žestoko je reinterpretira, insistira na tome i čini je važnom. Millerov Bruce Wayne je, uvek i zauvek siroče, a ubistvo njegovih roditelja, kao što je ovde prikazano ovde, nije puka zavera, već osnovna trauma, živa noćna mora koja zauvek bljesne unazad i bude okidač. Miller, definitivno postavlja Batmana kao žrtvu traume – najjaču, najuticajniju interpretaciju u dugoj i kariranoj istoriji lika.

Čini se da je Miller intuitirao često zamišljenu i nepovezanu prirodu traumatskog pamćenja, a rezultat je grozni spoj psihološkog nasilja i kliničke forme. Već je pokazao u Marvelovom Daredevilu, da je spreman da povede junake kroz pakao. Ali Batman je njegov najsavršeniji primer tog stila: lik rođen i preporođen kroz patnju. Usmeravajući lekcije Bernarda Krigsteina (pogledajte našu gore pomenutu stranicu „Majstorska trka“, direktan uticaj na ovu), Miller razreže Bruce-ov primarni prizor na tanke komade i pomeša ih sa drugim slikama – banalnim, ali užasnim stvarima TV vesti kako bi stvorio savršenu priču o poreklu čiji naglasak na traumatičnu vizualnost evocira film ,,Paklena pomorandža. Ubistvo Thomasa i Marthe Wayne odvija se sa strašnom intimnošću: detalj Martine ogrlice i razbacivanja u pojedinačne bisere (koji odražavaju ono što Miller radi s pločama) postao je kanonski. Umetnici i filmski stvaraoci od tada često koriste ovaj sled.

POVEZANO: Kako je Krigštajnov strip ,,Master Race” uticao na Frenka Milera

Elektra: Assassin No. 1 (1986)

Pisac: Frank Miller; Crtač: Bill Sienkiewicz;

FX televizijska serija Legion čini iznenađujuće dobar posao, namerno ili ne, usmerivši vizuelni stil ludog i velikog umetnika stripa Bila Sienkiewicza u svoju seriju. Sama po sebi umetnost, zapravo nije kolaž, Sienkievicz najbolje radi kada istovremeno radi u različitim stilovima. Eksperimentisao je ovom tehnikom na Moon Knight-u sa Dougom Moench-om i na New Mutants sa Chris Claremont-om. Ali upravo je u Elektra: Killer Sienkiewicz zaista razneo glave ljudima. Frank Miller susretljivo je napisao scenario kako bi se prilagodio veštinama svog umetnika. Ukratko: u predgovoru o Millerovom Daredevil-u (tj. Pre nego što je ubijena na stranici koju smo prethodno naveli na ovom spisku), Elektra, polu-luda nindža ubica, mentalno porobljava pompadur-sportskog crnokosog kiborga, da joj pomogne njenom atentatu Kenedijevski progresivnog predsedničkog kandidat kojeg je opseo drevni japanski demon.

Nekoliko stranica bolje obuhvata celokupan pristup Sienkiewicz-a od ovog, u kojem je hiperrealizam Elektrine terapije elektrošokovima u kanti s dugim duguljastim kontrastom prikazan u knjizi poput atentata na njenog oca u njenim sećanjima, zajedno sa crtežima deteta. Retko je umetnik stripa uspeo da tako efikasno prikaže pomična stanja uma koja čine sve naše sopstvene interne monologe. čineći to, Sienkiewicz je inspirisao mnoge buduće eksperimentalce superheroja koji tek dolaze.

Watchmen No. 1 (1986)

Pisac: Alan Moore; Crtač: Dave Gibbons; Kolorista: John Higgins

Prljava tajna iza prve stranice Watchmen jeste da to, u stvari, nije prva stranica u priči – naslovnica je. Svako od 12 izdanja Watchmen imalo je naslovnicu koja je tretirana kao jedan veliki panel, malo apstraktnih, zluradnih slika. Zbog toga ulazite u svako poglavlje Stražara – navodno najslavnije i književne dekonstrukcije stripa o superherojima ikad objavljenih – nesvesno pripremljeni za tihu, potcenjenu revoluciju koju će vam pokazati. To je pitanje forme i funkcije. Pisac Alan Moore i umetnik Dave Gibbons odmah uspostavljaju strogu strukturu rešetke koja obično sadrži devet panela na stranici, ali koliko god to izgledalo kruto je i tečno – paneli se tope kad god je potrebno šire platno, što primorava čitaoca da ne samo obratite pažnju na ono što se nalazi u okviru panela, ali i na to koliko prostora mu se daje.

Ono što bi se moglo pretpostaviti kao zastoj iz Moore i Gibbons-ovih stripova u Velikoj Britaniji, gde su serijske trake u časopisima o stripovima bila norma, a ekonomija sve, ispostavilo se da je jedna od najseciranijih formalističkih struktura u stripovima o kojoj se raspravlja. Iako su Moore i Gibbons daleko od prvih koji su prihvatili ovu konstrukciju, njihov pristup je omogućio da struktura njihove priče postane njen tekst na način koji niko do tada nije vidio. Post-Watchmen, mreža sa devet ploča na tabli često je znak najambicioznijih stvaralaca stripa. Na savremenike poput Neila Gaimana direktno je uticao Moore, a odjeci strukture Watchmen-a pojavljuju se u njegovom Sandman-u. Keith Giffen, JM DeMatteis, Kevin Maguire i drugi koristili bi je za postizanje komičnijeg i herojskog efekta u Justice League International-u, dok savremeni timovi – možda najistaknutiji, Tom King i Mitch Gerads ,,The Sheriff of Babylon i Mister Miracle” – prihvatili mrežu za načine na koji postavlja snagu srednjeg fronta i središta: pažljivim crtanjem i savršenim crtanjem.

Raw No. 8 (1986)

Autor: Gary Panter

Čovek oboren, ubijen konj, pejzaž zapušten – ova skrhana crno-bela stranica predstavlja smisao punk apokalipse koju je zamislio Gary Panter. Kralj ratične linije, Panter je jedan od velikih modernih karikaturista. Zbog svoje lude inventivnosti, upoređen je sa Jacksonom Pollokom i Jamesom Joiceom. Panter, zajedno s Lynd Vardom i Willom Eisnerom, jedan je od retkih na svom polju koji se direktno bavi Bogom i bogobojaznošću. Njegovi crteži eksplodirane post-nuklearne zone nazvani Dal Tokyo, prvi put urađeni 1970-ih, označili su kraj hipi faze underground stripa. Panterovi najraniji stripovi objavljeni su u obliku kseroksanih i spajanih zina, zatim su se pojavili u punk magazinu Slash, u Art Spiegelman i Francoise Mouli’s Raw, a odatle su pronašli put do tvrdokoričenih knjiga i zidova galerije. Panterov primarni lik je Jimbo, šiljasto-dlakavi, mišićavi momak koji se sa raznim životinjama i polu-ljudima pored sebe probija kroz bombardovani, post-apokaliptični pejzaž, gde haos i bol imaju mnogo više sa Picassovom Guernicom nego sa tradicionalnim superherojima.

Pogledajte ovu stranicu iz odeljka „Jimbo iskorači s ruba litice!“ U kojem Jimbo i konj prelaze preko litice u plamenu, a Jimbo, prilično ugljenisan, izbacuje oštećenog konja iz njegove bede zabivši metalni komad u konjski vrat … kao da pokušava da mu odseče glavu … Seo je … Odlučio je da je jednom dovoljno pomogao. Stalno je padao kišni pepeo i sunce je zalazilo … Na sledećem kadru, bez reči i bez kolora, ukrašen udubljenjima i izgorelim komadima, prikazuje se Jimbo pognute glave, možda slušajući nešto. To je neizbrisiv niz koji vas podseća zašto je Panter obožavan i imitiran. Ali iako je on prepun onih koji ga kopiraju, njegov rad “ostaje u tvrdoglavo netaknutoj vlastitoj školi”, kako kaže njegov prijatelj i obožavalac Matt Groening. U stvari, i sam Groening je “ukrao stvar ili dve od Garija”, kako priznaje: “Pogledajte Jimbovu šiljastu liniju kose, a zatim pogledajte nogavicu Barta Simpsona na vrhu ogrtača. 

Love and Rockets No. 23 (1987)

Autor: Jaime Hernandez

1982. godine, svet stripa bio je zapanjen krajnje nesmotrenim dolaskom braće Hernandez, dvojice mladih latino karikaturista iz Oxnarda u Kaliforniji. Gilbert, stariji brat, stvorio je duge priče o magičnom realizmu u kojima su bile prikazane surove žene preplavljene životom i ugašenim nadama. Jaime, mlađi brat, govorio je tečno punk-rock, temperiran linijom master inkera. „Locas“, dugogodišnji Jaime-ov serijal, pratio je dvoje ljubavnika punka SoCal, Maggie i Hopey, koji prolaze kroz svet bandi i nasilnog romantizma. Maggie je bila malo preteška, beznadežna romantičarka i neko kome ne bi trebalo pomoći.. Hopey Glass je bio anarhičniji, problematična osoba koja se pretvarala da se nikada ne osvrće.

Godine 1987. Jaime je stvorio svoje najranije remek-delo, “The Death of Speedy Ortiz,”, koje je prikazivalo vrhunac priče o Maggie koja se strasno zaljubljuje u Speedy-a, čije je druženje sa Maggieinom sestrom Ester izazvalo rat bandi u njihovom kraju. Na ovoj – trećoj strani sa kraja i simfoniji kontrasta crno-belog – Hernandez je stvorio potresan trenutak strasti, žaljenja, izgubljenog potencijala i nejasnoće dok Maggie konačno odbaci Speedy-a i na jednom razornom panelu shvati uticaj koji je njena nepažnja imala i na druge. Je li Speedy sebi oduzeo život ili ga je ubila suparnička banda? Nikada ne saznajemo, što postavlja pitanje: Da li je uzrok smrti toliko važan uticaj? Završne stranice priče – uključujući i povratak na mnogo mlađe, nevinih Speedy-a i Maggie – obuhvataju i proganjajuću prošlost i nepoznatu budućnost koja određuje svaki ljudski trenutak. Ovakav rad učinio je Hernandeza među najomraženijim karikaturistima u poslednjih 40 godina, zbog toga što je neprevaziđen.

Najuticajnije stranice američkog stripa 56-60  možete videti OVDE.

Nastavak: 100 najuticajnijih stranica američkog stripa 66-70 vas očekuje naredne nedelje.

Izvor: Vulture

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x