Betmenovi porazi: Superheroji koji su u borbi pobedili Betmena

0

Betmen je običan smrtnik od kojeg često zaziru i najmoćniji DC-ijevi likovi.

Betmenovi porazi: Superheroji koji su u borbi pobedili Betmena strip blog

U svojoj karijeri Betmen je izlazio na kraj i sa superherojima i sa negativcima čije su moći na božanskom nivou, i u tim borbama je zaista imao blistave momente. Kao lik koji je uvek smrtno ozbiljan, taktičan i uvek za sve ima plan i rešenje, on na svoje, a i ostale fanove često ostavlja utisak kao neko ko nikad ne gubi. Stoga je uvek teško videti ga kada gubi i prima neverovatne batine. Njegova sposobnost da opstane i snaga volje čine da njegovi porazi budu još upečatljiviji. Ma koliko veliki heroj on bio, iznenadićete se kad otkrijete da postoji velika lista likova, što domaćih iz DC-ijevog univerzuma, što nekih drugih spolja koji su ga pobedili u borbi.

Cassandra Cain – Batgirl

Cassandra Cain nije samo srušila ritam svog mentora, već ga je dovela do toga da priznaje da je poražen. Čak je to i sam jednom priznao, a u nekoliko navrata je pokazao svoju fizičku inferiornost u odnosu na nju. U Batgirl #50 njihov sukob dostiže vrhunac i dovodi do takve borbe da je Betmen prinuđen da se osloni na svoj čuveni pojas i trikove koje u njemu krije. Čak mu ni to nije pomoglo. Cassandra ima svoju urođenu sposobnost da dešifruje i čita govor tela, pa u sparing ili borbe sa Betmenom često ulazi sa smeškom na licu.

Swamp Thing

Alan Moore je tokom svog pisanja Swamp Thing-a često slao poruke kako se običan čovek ne može boriti protiv prirode. Stoga stavljanje popularnog Stvorenja iz močvare, elementarnog čuvara prirode i zelenila u sukob sa Betmenom, bogatim industrijalcem i biznismenom ima dosta dublje značenje. Kada njegovu voljenu Abby Arcane dovedu u Gotam kako bi joj sudili kao zločincu u Swamp Thing #53, Svompi dolazi donoseći strašnu osvetu Betmenovom gradu. Betmen se hrabro bori, ali ishod je jasan; u borbi između čoveka i prirode, priroda uvek pobeđuje.

Jonah Hex

U priči koja je proizišla iz pera čuvenog Granta Morrisona, Betmen se našao u pogrešnoj stvarnosti, i to u stvarnosti Jonah Hex-a. U svetu gde onaj ko drugi povuče obarač gubi vide se prednosti Betmenovog kostima kojeg ovde nema. Obučen u pamuk i beskorisni ogrtač, bez kevlara, u sukobu sa Hex-om, on je primoran da napusti stranice stripa teško ranjen. Ovo je nekonvencijalan poraz za sve čitaoce Betmena, ali nimalo strana situacija za one koji čitaju Hex-a. Kako i on sam kaže: ,,Posao je posao. Imam reputaciju koju moram da održim”.

POVEZANO: Znate li da je Dedpul stvorio Marvelovog Betmena?

Spawn

Prenabudženi mišići i plaštovi koji se prostiru u nedogled, to je ono što krasi ovaj krosover iz 90-ih. Ovaj krosover spojio je Frank Millera i tvorca Spawn-a, Todd McFarlane-a. U priči se njih dvojica neprestano udaraju i uprkos svojim borbenim veštinama, Betmen ne može ni prići Spawn-u. Na njegove natprirodne sposobnosti ne utiču ni Betmenovi trikovi poput nervnog gasa i on ostaje da leži izubijan u mračnoj uličici. Ruku na srce, Spawn kasnije koristi svoje sposobnosti kako bi zalečio Betmenove rane.

Hulk

Još jedan krosover, ovaj put zloglasni jer je ostavio čitaoce podeljene. Svako bi rekao da je u pitanju izuzetno glupo uparivanje u kome bi u 99% slučajeva Hulk smrskao Betmena i bilo bi potrebno čudo da Betmen porazi velikog zelenog. Betmen neko vreme izbegava smrskane automobile i nesigurne situacije, ali na kraju biva uhvaćen u Hulkov zagrljaj. Ko bi uopšte mogao da preživi ovaj medveđi zagrljaj i da pritom ne ostane paraplegičar? Betmen jeste preživeo, ali uz evidentno smanjivanje Hulkovih moći za ovu epizodu. Preživeo jeste, ali uz batine koje je popio od svog velikog zelenog protivnika iz Marvela.

Catwoman

Ništa gore od sujetne bivše devojke. Kada je saznala da njen bivši dečko, Betmen sada izlazi sa novinarkom Vicky Vale, Catwoman koristi svoje kandže bez milosti. U mračnoj uličici ona napada Betmena bez milosti i završava tako što mu zadaje udarac kolenom u vilicu. Udarac je bio prejak za Betmena koji završava dezorijentisan. Pre nego što je uspela da mu raspori grlo kandžama, razum se probija do Catwoman i ona prepoznaje ozbiljnost svojih dela.

Green Lantern

Kada ste neko ko se oslanja na tamu i iz nje se bori za pravdu, onda je sukob sa nekim kao što je Green Lantern neizbežan. Njegov modus operandi se u potpunosti oslanja na sveslost, te iako dele sličnu, neumoljivu volju ova dvojica se često ne slažu. Kada Betmen dovede u pitanje poštenje Green Lantern-a, još pogotovo ako to uradi u situaciji u kojoj je svetu potrebno spašavanje, iako ima ispravne argumente, Betmen završava nokautiran. I to iz samo jednog udarca.

Superman

Pročitajte: Oni su jači od Supermena: Heroji koji mogu da pobede Čoveka od čelika

Nekada se čini da je spoj reči friend i enemie u frazu frenemies nastala kako bi opisala odnos Betmena i Supermena. Justice League je nakon Flashpoint-a doživela mnoge promene pod Jim Lee-em i Geoff Johns-om. Supertim je dobio različitu dinamiku i bilo je potrebno mnogo sukoba pre nego što su superheroji prihvatili jedni druge kao saveznike. Međutim, Supermen i Betmen imaju mnogo sukoba kroz istoriju, a oni su postajali sve češći nakon New 52 serijala. U Justice League #2, Betmen i Green Lantern prilaze Supermenu nakon napada Parademona, a on ih misleći kako su oni odgovorni za taj napad napada. Iako ovo tehnički izgleda kao borba Green Lanterna i Betmena protiv Supermena, GL je olako ispao iz igre pa su Betmen i Supermen ostali jedan na jedan. Pošto je ovo bio njihov prvi susret u novom kontinuitetu, Betmen nije bio pripremljen i završio je prebijen, krvav i očajan.

Wonder Woman

Greg Rucka je u par navrata istakao fizičku nadmoć Wonder Woman nad Betmenom. U priči Wonder Woman: Hiketeia, dolazi do sukoba između njenih starinskih i pravednih zaveta i njegovih beskurpuloznih metoda. Ona igrom štiti devojku koja je ubica, dok se Betmen trudi da je privede pravdi. Ono što je započelo svađama između Wonder Woman i Betmena završilo se fizičkim obračunom u kome je Betmen ostao u bari od kiše, dok mu Wonder Woman stopalom staje na glavu kako bi ga sprečila da nastavi sukob. 

Punisher

Punisher svojim mentalitetom i ideologijom dolazi u sukobe sa mnogim drugim superherojima. Nije drugačije ni sa Betmenom. Punisher se vodi logikom kako je sistem blag prema najokorelijim zločincima i kako društvo ima previše razumevanja za njih, te kada mu u ruke padne niko drugi nego Joker, on će želeti da zauvek stane na put njegovim zlodelima tako što će ga ubiti. I sam Joker vidi odlučnost u očima Franka Castle-a zbog kojih oseća strah. Betmen dolazi u pravi čas i spašava Jokera. Punisher zadaje udarac Betmenu, ali ga Betmen pušta da to uradi, ne dozvoljavajući mu da nastavi fizički obračun. Iako fizički, osim jednog, udarca nije uspeo da porazi Betmena, porazio ga je na drugi način. Naterao ga je da zaštiti svog večnog arhi-neprijatelja i pusti ga da se izvuče. Za nekog ko je takva moralna gromada kao što je Betmen, ovo je daleko negativniji ishod.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x