Ranija Rakim – Dilanov san, anđeo čuvar i žena koju ne može da ima…

0

Ranija Rakim, prelepa, uspešna, ambiciozna narednica Skotland Jarda, novi čuvar Dilana Doga od ruke zakona kojeg neretko prekrši svojim istraživanjem noćnih mora.

ranija rakim stripblog

Nakon odlaska u penziju inspektora Bloka, Dilan je ostao bez svoje očinske figure na mestu čuvara zakona, gde mu je bila najpotrebnija. On će i dalje ostati u njegovom životu i voditi veoma važnu ulogu, istu ako i do sada, ali više neće biti inspektor. Na njegovo mesto dolazi Tajron Karpenter, izuzetan mrzilac Dilan Doga, čovek koji ne može da podnese njegovo mešanje u policijske slučajeve i uspešno rešavanje istih. Sa Karpenterom u 130. epizodi u izdanju Veselog četvrtka, i 339. originalnom broju “Anarhija u Ujedinjenom Kraljevstvu” pojavljuje se i ona, Ranija Rakim. Epizodu je osmislio Điđi Simeoni, a nacrtao Đampjero Kazertano.

Pročitajte: Ilustracija Strip Blog: Dilan u srpskoj narodnoj nošnji

Da li je potrebno da naglasimo da se Dilan odmah zaljubio u prelepu narednicu, drugačije kulture, nacije, vere, od onih devojaka na koje je Dilan navikao. Pojavila se sa hidžabom na glavi i veoma umilnim, predivnim pogledom. Od tog dana, od tog trena, od 130. broja (original 339.) Ranija postaje Dilanov nedosanjan san i Dilanova mašta, ali i čuvar od zakona i svog nadrndanog kolege Karpentera, koji za Dilana, naravno, misli da je šarlatan i da se neovlašćeno upliće u policijske poslove i tako ometa istrage. 

ranija rakim stripblog

Inspektorka Ranija je muslimanske veroispovesti, i veoma je skrušena žena, koja se uspešno odupire iskušenjima u vidu prostih emocija, lake zabave i jeftine patetike. Stamena je i jaka, ni nalik na devojke koje Dilan šeta iz epizode u epizodu i svaku mora neminovno da povali, inače se ne računa da smo čitali strip o Dilan Dogu. Međutim, sa Ranijom nije tako, ona nije pala na Dilanove emocije, mada ni on sa njom nije postupao kao sa ostalim devojkama. Prema svakoj svojoj devojci se ophodio kao dete, dok je prema Raniji Rakim pristupio kao odrastao čovek, svestan rizika odbijanja i pomiren da je nikada neće imati. Ranija gaji određene emocije prema njemu, pre svega mu veruje i ubeđena je da joj može pomoći u određenim slučajevima, pre svega to vidimo tako što se obraća Dilanu za pomoć i pokriva ga kad god napravi neku glupost ili protivpravnu radnju. Desilo se nekoliko puta da su bili na ivici poljupca, ali im se nije dalo. Ranija definitivno nije ravnodušna prema Dilanu.

strip blog

Da li će se desiti nešto između njih ili neće teško je reći, u stripovima je sve moguće, ali u domaćim, izdanjima Veselog četvrtka se to još nije dogodilo. Možda se već desilo u originalima u Italiji, možda nije, možda je Dilan doživeo veće razočarenje nego ikada, o tome sve nećemo da vam govorimo, sačekaćemo te epizode na našem jeziku i bićemo srećni kada budu objavljene.

Za sada je Ranija Rakim samo Dilanov san i veliki anđeo čuvar koji mu veruje. 

Spider-Man, sorry Inspector Bloch No More!

Moramo naglasiti i podsetiti vas kako je veliki Anđelo Stano kopirao jednu naslovnicu iz Marvelovih strip izdanja. Za 50. broj The Amazing Spider-Mana sačuvana je priča “Spider-Man No more” u kojoj je Piter Parker odriče svog paukolikog bivstvovanja. Ta naslovnica je nacrtana u crveno-narandžastim tonovima, kako Spider-Man nestaje u svetlosti, dok se Piter Parker šećka pokunjen napred. Anđelo Stano je za epizodu “Nikad više, inspektor Blok” precrtao tu naslovnicu i samo u gornji deo crteža postavio Bloka, a momak koji pokunjeno odlazi je Dilan Dog.

ranija rakim stripblog

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x