Šta su sve Ratovi Zvezda kopirali od stripa Valerijan

0

Valerijan je danas strip serijal koji se definitivno može pohvaliti svojom originalnošču, maštom i ogromnim uticajem.

Malo pre Džordža Lukasa i njegovih Ratova Zvezda, 1969. godine Mezijer i Kristen su odveli publiku među zvezde stripom Valerijan i Lorelina. Džordž Lukas je uradio isto svojim filmom ,,Nova Nada” iz 1977. godine. Sličnosti između ova dva ostvarenja ima i previše da bi se to moglo smatrati slučajnošću. Kada su Mezijer i Kristen uočili ove sličnosti odlučili su da usmere svoj strip u nekom drugom pravcu. Čak je i sam Mezijer izjavio kako je za njega najbolja evolucija koja se desila Valerijanu kada je on odlučio da se ne nadmeće sa Lukasovom filmskom, svemirskom operom, već da uz jedinstven način pripovedanja Pjera Kristena isproba neke nove stvari.

Ovo su stvari koje je Lukasova popularna franšiza kopirala iz stripa Valerijan

Milenijumski Soko intergalaktičkog švercera Hana Soloa je zasigurno najpoznatija svemirska letelica. Milenijumski Soko je prvi put viđen 1977. u filmu ,,Nova Nada” i bilo je evidentno da gotovo identičnu svemirsku letelicu koriste Valerijan i Lorelina, osim što se njihov Astroship pojavio pet godina ranije.

Dok je bila na tajnom zadatku, Lorelina se morala prerušiti u ropkinju, a odevena je isto kao i princeza Leja dok je bila ropkinja Džabe Hata u filmu ,,Povratak Džedaja” koji je snimljen 1983. godine. Epizoda u kojoj se Lorelina prerušila u ropkinju je iz 1972. godine.

POVEZANO: Lorelina i Valerijan i feminističko pitanje

Svim gledaocima potresna scena u kojoj Han Soloa utaču i zamrzavaju u karbonitu takođe je nešto što je viđeno na stranicama Valerijan stripova. Valerijan je lično doživeo sličnu sudbinu, samo što je on zarobljen u plastici. Valerijan je bio zarobljen 1971. a Han Solo 1983. godine. Zanimljiva je i vizuelna sličnost ova dva lika kao i to da obojica imaju smisao za humor.

Dart Vejder je verovatno najprepoznatljiviji filmski negativac koji postoji zahvaljujući svom crnom kostimu i kacigi koju neprestano nosi. Poznat je po svom mehaničkom oklopu, teškim i glasnim uzdisajima i specifičnom glasu. Ipak, on izgleda vrlo slično kao negativac iz stripa ,,Carstvo hiljadu planeta” iz 1971. godine. Obojici kaciga skriva prethodno unakaženo lice. 

Neumorni, džangrizavi trgovac Vato iz Ratova Zvezda vrlo je sličan vrsti koja se zove Shingouz iz priče Ambasador Senki iz 1975. godine, koji su takođe pohlepni trgovci. Obojica su mali, preterano koriste ruke pri komunikaciji, imaju krila i surlu i opterećeni su samo biznisom. Vato se pojavio u filmu ,,Fantomska Pretnja” iz 1999. godine.

Planete koje Valerijan i Lorelina posećuju u stripu ,,Carstvo hiljadu planeta” mnogo podsećaju na planete Tatuin, Hot i Javin iz Ratova Zvezda. U oba slučaja su planete od kojih je jedna prekrivena pustinjom, druga šumom i džunglom, a treća ledom. Pored toga, mesto gde obitava učitelj Joda je sličnog dizajna kao i Cloud City koji je viđen na stranicama Valerijana.

Ovo su samo neke od evidentnih sličnosti između ove dve svemirske sage. Sam Lukas nikada nije javno priznao da je njemu i njegovom timu Valerijan bio inspiracija. U naučno-fantastičnoj tematici kopiranje i ”pozajmljivanje” je redovna pojava. Mezijeru i Kristenu je vrlo verovatno imponovalo što su uticali na tako veliku filmsku franšizu, ali im je smetalo što Lukas to nikada nije priznao. Mezijer je bio toliko ljut na Lukasa da mu je čak i pisao povodom ovih sličnosti, ali mu ovaj nikada nije odgovorio. Zato je odlučio da se našali na račun cele situacije ovom ilustracijom.

Valerijan je dobio svoj film 2017. pod nazivom ,,Valerijan i Carstvo hiljadu planeta” u režiji Lika Besona. 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x