Da li znate koja je JEDINA SLABA TAČKA Asteriksa i Obeliksa?

0

E pa ako ste mislili da naši dobri Gali nisu imali nijednu slabu tačku, da im čarobni napitak pomaže u svemu, ipak ste se prevarili.

jedina slaba tacka stripblog

Naše dobro poznato galsko selo ima jednu opaku i neverovatno veliku slabu tačku. Uh, da li uopšte da otkrijemo tako nešto, mogli bi zli ljudi čuti i tako se ustremiti na njihovo selo (čuk čuk čuk – tri puta u drvo da ne čuje zlo). Nadamo se da će ova ritualna radnja pomoći poput Aspiriniksovog napitka da se tako nešto nikada ne dogodi. 

Naime, u samostalnoj, Uderzovoj kreaciji pod naslovom “Ruža i mač” otkrivena je velika i opasna slaba tačka Asteriksa, Obeliksa i njihovih suseljana. Reč je o slabosti na žene, ne baš u tom smislu u kojem ste pomislili, već u tome da se Gali ne obračunavaju sa ženama. Da još prostije kažemo, Gali ne tuku žene. To su Rimljani provalili, pa su poslali svoju opasnu četu, sastavljenu samo od žena. Čak je i centurion bila žena, da ne kažem centurionka.

Pročitajte: KAD FANOVI POLUDE: Asteriks i Obeliks predstavljeni od strane svojih fanova! (FOTO)

Ali kako je sve zapravo počelo. Žene u selu su se pobunile protiv njihovog barda i tome kako on podučava decu u školi i odlučile su da dovedu novog barda, ovog puta da on bude žensko. Tako su žene počele kod nje da idu u školu, umesto svoje dece, s obzirom na to da je novi bard imao izražene feminističke stavove, koji su oterali svo muško življe iz čuvenog sela.

jedina slaba tacka stripblog

Neupitno je to šta je zapravo bila inspiracija Uderzu za ovakvu jednu priču. Naravno, to su ženski, feministički pokreti koji su bujali SAD-om i Evropom, tako da je on donekle izrazo svoj stav, kako su i zbog čega su i žene i muškarci zapravo jednaki i ne mogu biti superiorniji jedni od drugih. Pre svega, na svoj način je pokazao kako se muški i ženski svet nadopunjuju. To je neko Uderzovo mišljenje, neko njegovo mirenje ove dve strane i ublažavanje retorike tog vremena, mada je ona bila mnogo oštrija u nekim ranijim periodima, nego kada je nastala ova epizoda. 

Tako da smo sada jasno naučili, najveća slabost Gala je to što Gali ne mogu da udare ženu! 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x