Balkanska smotra mladih stripa autora: Širenje kulturnih vidika kod mladih!

0

Balkanska smotra mladih strip autora održana je proteklog vikenda u prostorijama Leskovačkog kulturnog centra. Na ovogodišnjem festivalu oboren je rekord u broju učesnika.

balkanska smotra mladih strip autora stripblog

Čak 3.017 mladih autora poslalo je svoje radove na nekoliko konkursa, koji su tokom godine respisani od strane organizatora Balkanske smotre mladih strip autora. Ovi autori dolaze iz čak 67 zemalja.

Smotra je svečano počela uz otvaranje izložbe mladih autora u prostoru galerije Leskovačkog kulturnog centra. Uz reči dobrodošlice od strane organizatora festivala Marka Stojanovića podeljene su i nagrade najzaslužnijima. 

Dodeljena je nagrada “Miodrag Veličković Mivel” za satirični strip makedonskom autoru Igoru Stevkovskom. Plaketu “Nikola Mitrović Kokan” za doprinos srpskom stripu dobili su Brana Nikolić i Jovan Gvero. Organizator brojnih stripskih dešavanja u nekoliko gradova i urednik pojedinih stripskih izdanja, pesnik Miloš Petković je dobio nagradu “Prijatelj stripa”. Takođe su dodeljene nagrade i najmlađima, učesnicima konkursa leskovačke Škole stripa “Nikola Mitrović Kokan”.

Pročitajte: DEVETA UMENOST GRADI MOSTOVE: Počinje Balkanska smotra mladih strip autora!

Prisutnima na otvaranju se obratio i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, koji je naglasio da je Kultura zbir svih vidova umetnosti.

-Ponosni smo na to što u našem gradu možemo da omogućimo da deca putem stripa šire svoje kulturne vidike iz godine u godinu. Najstariji strip festival je danas oborio rekord od preko 3.000 učesnika. Promovisanje grada Leskovca u međunarodnim okvirima značajan je za sve mlade. Hvala veliko na posvećenosti, rekao je Cvetanović.

Gost na otvaranju je bio i ambasador Kraljevine Belgije Kun Adam. Ovaj festival je bio posvećen belgijskom stripu i organizovana je izložba belgijskog stripa u biblioteci grada Leskovca “Radoje Domanović”. 

-Hvala svima na učešću. Velika mi je čast što sam danas sa vama na ovaranju. Moje prisustvo nije slučajno, ja sam strastveni ljubitelj stripa. Drago mi je da je ovogodišnji festival posvećen belgijskom stripu i raduje me izložba koja će biti otvorena sutra. Na njoj možete saznati više o belgijskom stripu. Hvala gradonačelniku što je podržao izložbu, rekao je Adam.

strip blog

Gradonačelnik Leskovca i ambasador Kraljevine Belgije su dobili na poklon crteže od strane organizatora Balkanske smotre mladih strip autora. 

Balkanska smotra mladih strip autora je najstariji festival devete umetnosti na prostorima bivše Jugoslavije, a i ove godine, 21. put za redom, okupila je goste sa celog Balkana.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x