DEVETA UMENOST GRADI MOSTOVE: Počinje Balkanska smotra mladih strip autora!

0

Najstariji strip festival bivše Jugoslavije, Balkanska smotra mladih strip autora, održaće se ove godine po 21. put u periodu od 28. do 30. juna, u prostorijama Leskovačkog kulturnog centra, Narodnog muzeja i Narodne biblioteke “Radoje Domanović” u organizaciji škole stripa „Nikola Mitrović Kokan”.

deveta umetnost gradi mostove stripblog

Uz to što je ovo najstariji festival na prostoru bivše SFRJ jer postoji od 1998. godine, ove godine je, po svedočanstvu eminentnog britanskog strip teoretičara Pola Graveta, oboren svetski rekord po broju učesnika – 3017 izlagača iz 67 zemalja sa svih šest stalno naseljenih kontinenata je poslalo svoje radove na festival! Ulazak u treću deceniju festivala podudario se sa uslaskom u četvrtu hiljadu izlagača, navodi se u saopštenju za medije od organizatora festivala.

U okviru 21. Balkanske smotre desiće se čak 25 događanja. Posetioci će imati prilike da prisustvuju raznolikim tribinama, otvaranjima izložbi, javnim časovima crtanja, dodelama nagrada i projekcijama dokumentarnih filmova, sve vezano za temu stripa na Balkanu. Smotri će lično prisustovati i oko 100 gostiju, uglavnom strip autora, iz Belgije, Francuske, Italije, Nemačke, Turske, Grčke, Slovenije, Crne Gore, Rumunije, Severne Makedonijem, Bugarske,  Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije. Smotra će obilovati kvalitetnim domaćim strip zvezdama, među kojima se ističu Vladimir Krstić Laci, Dejan Nenadov, Dražen Kovačević, Leonid Pilipović, Milan Drča, Miroljub Milutinović Brada, Jovan Ukropina, Vladimir Aleksić, Tiberiu Beka i brojni drugi strip autori iz Srbije. Uz njih, prisustvovaće i poznati italijanski strip autor Roberto Ali, organizator strip festivala u Liježu Piter Bolen, organizator festivala stripa u Gentu Iv Brabant, crtač “Batmana” za američki “DC” rumunski strip autor Viktor Druđiniju, slovenački strip internacionalac Bernard Kolle, jedan od najpoznatijih turskih autora Koral Ilhan i mnogi drugi. Smotru svečano otvaraju  ambasador kraljevine Belgije, njegova ekselencija Kun Adam i Gradonačelnik Leskovca Dr Goran Cvetanvić  28. juna u 20h, kada se otvara i takmičarska izložba u sklopu galerije Leskovačkog kulturnog centra.  Tačno 30 minuta kasnije otvoriće se izložba „Ukršteni: pogled iza kulisa izrade strip albuma“ Marka Stojanovića, Dana Ianosa, Dražena Kovačevića i Desimira Miljića u holu Leskovačkog kulturnog centra. Izložba je vezana za strip „La Croix Sanglante“, prvi album izdat u Francuskoj (edicije „Delcourt“) koji potpisuje srpski scenarista u poslednjih 15ak godina. U pitanju je veoma retka izložba budući da za svaku stranu stripa nudi uvid u sve četiri faze nastanka stripa, pa tako gledaoci mogu da vide jednu pored druge fazu scenarija, skice, tuša i kolora. Upravo ovakav redak pogled “iza scene” pružiće i pomenuti italijanski autor Roberto Ali u svom master klasu „Od skice do odštampanog stripa“.

Pročitajte: Bartonov Betmen bi se možda mogao vratiti kao strip

 Budući da se ove godine obeležava 90 godina od pojave Tintina begijskog strip auora Eržea. gost Balkanske smote ove godine je strip kraljevine Belgije. Uz prezentaciju koju će Belgijski strip imati na fetivalu, njemu su posvećene i dve izložbe. U subotu 29.6 u 19:30 časova biće otvorena izložba belgijskog stripa „Spiru za prava“ u Narodnoj biblioteci „Radoje Domanović“, a u 20 časova u Narodnom muzeju će uslediti izložba „Istorija belgijskog stripa“.

deveta umetnost gradi mostove stripblog

Kao jedini regionalni festival sa pedagoškim karakterom, Balkanska smotra i ove godine dodeljuje nagrade mladim autorima u kategorijama crtača, ilustratora, scenarista i teoretičara. Cilj je da se mladi autori ohrabre i nastave sa daljim profesionalnim angažmanom na polju stripa. Pored ovih nagrada, Smotra takođe dodeljuje i jedinstvenu plaketu „Nikola Mitrović Kokan“ za doprinos srpskom stripu, ujedno najstariju nagradu ovog tipa u Srbiji. Dobitnici dotične plakete ove godine su Brana Nikolić i Jovan Gvero. Uz to, biće dodeljena i internacionalna nagrada „Miodrag Veličković Mivel“ za satiričan strip, koju ove godine osvaja makedonski autor Igor Stevkovski. Po prvi put uvedena je i nagrada „Prijatelj stripa“, koja će se dodeliti osobi koja nije iz sveta devete umetnosti, ali toj istoj devetoj umetnosti nesebično doprinosi i pomaže, a njen prvi dobitnik biće pesnik Miloš Petković iz Zaječara, organizator rbojnih strip dešavanja u nekoliko srpskih gradova i urednik nekoliko strip izdanja.

Grad Leskovac je nastavio svoju nesebičnu podršku Smotri i ove godine, a organizatori Balkanske smotre mladih strip autora su Marko Stojanović, Miloš Cvetković, Ivan Stojanović Fiki i Marko Serafimović, inače predavači i autori iz Leskovačke škole stripa „Nikola Mitrović Kokan”, a suorganizator je Leskovački kulturni centar.

strip blog

Marko Stojanović, jedan od organizatora na pitanje šta je karakteristično za ovogodišnji festival, sem obaranja rekorda u masovnosti odgovara: “Ono što mi je posebno drago jeste što je festival svoju treću deceniju postojanja započeo uspevši da u svakom smislu poraste. Pored povećanja broja učesnika i zemalja iz kojih dolaze, ove godine imamo čak četiri izložbe na kojima su zastupljena, bez ikakve sumnje neka od najvećih imena svetskog stripa poput Eržea, Frankena, Hermana, Van Hama, Vansa, Valterija, Islera, Bodara, kao i 25 tački programa nakrcanih u svega 3 dana. Ove godine imamo i najveći odazivj gostiju u istoriji festivala, koji nam dolaze širom Evrope, ali i sa prostora čitavog Balkana. U vreme kad se bude međunacionalne tenzije u regionu, mi imamo najveći broj autora upravo iz tog regiona koji dolaze da ovde umetnošću grade mostove koje političari ruše, i upravo u tome jeste uspeh misije u koju smo sad već davne 1998. godine krenuli. Prošle godine je, na primer, potpisana Balkanska dekleracija o partnerstvu i saradnji festivala kojoj su se odmah pridružili festivali iz Leskovca, Beograda, Niša, Sombora, Kragujevca, Prizrena, Laktaša (Bosna i Hercegovina), Herceg Novog (Crna Gora) i Sofije (Bugarska), ali i iz Liježa (Belgija) i Njujorka (SAD), dok se na ovogodišnjem festivalu očekuje da će Balkanskom saveza strip festivala pristupiti i festivali iz Velesa (Severna Makedonija), Sibinja (Rumunija) i Genta (Belgija), što znači da je institucija zaživela i da je toplo dočekana širom regiona. Takođe, na ličnom planu, posebno mi zadovoljstvo čini to što smo nakon Generalnog konzula Bugarske Edvina Sugareva i direktorke Francuskog instituta An Loren Vigaru u Leskovac uspeli da dovedemo njegovu ekselenciju mabasadora Kraljvine Belgije Kuna Adama. To pokazuje da je Leskovac, kao neformalna prestonica stripa na Balkanu, iako već godinama praktično nevidljiv od strane resornog ministarstva, i te kako cenjen van granica Srbije.”

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x