Kako je Obeliks upao u kazan sa čarobnim napitkom kad je bio mali

0

Teško da neka Asteriksova priča može proći bez pominjanja kako je Obeliks kao mali dečak upao u kazan sa druidovim čarobnim napitkom.

ako je Obeliks upao u kazan sa napitkom kad je bio mali dečak strip blog

Posledica ove nezgode je ta da je Obeliks razvio veoma veliku fizičku snagu. Misterija o tome kako se ovo dogodilo razrešena je na nešto manje od 40 stranica kratke priče koju je napisao Gosini, a nacrtao Uderzo. Priča je originalno napisana za broj 291. nedeljnog magazina Pilot. U pitanju je maj 1965. godine. Ovaj magazin smatra delom Zlatnog doba francuskog stripa, jer su u njemu objavljivane priče o Asteriksu kao serijal kao i mnogi drugi serijali, mnogo pre nego što su dobili formu strip albuma. 

Tada je za specijalni broj Pilota urađena ova priča Gosinija koju je Uderzo tada ispratio sa tri male ilustracije. Međutim, 1989. Uderzo se vratio ovoj priči i ilustrovao nove crteže za nju, dok je tekst ostao isti i nastao je strip ,,Kako je Obeliks upao u kazan sa čarobnim napitkom kada je bio mali dečak.”

Ova priča je kao lagani desert nakon svih silnih priča o Asteriksu koje ste do sada progutali. Priča je blaga, pojednostavljena i ne previše dramatična, ali je beskrajno slatka i zabavna za čitanje. Ovo čak nije ni strip, već kratka ilustrovana knjiga. 

Povezano: UDERZOVI VELIKANI: Na čemu smo zahvalni Uderzu?

Asteriks i Obeliks imaju po šest godinica. Obeliks je već tada bio krupan za svoje godine, ali je bio isuviše fin i osećajan. Uistinu, bio je kukavica, a to i Asteriks priznaje. Druga deca su ga zadirkivala, vređala, a nekada čak i tukla. Asteriks je uvek bio tu da ga brani i da se potuče sa drugima zbog Obeliksa, ali jedan dan je sve prevršilo meru. Obeliks je dobio velike batine i Asteriks je rešio da on mora naučiti da se brani. Stoga je došao na ideju da dok je selo pusto jer su svi otišli u borbu s Rimljanima, on i Obeliks odu do odaja druida Čudomiksa, gde će Obeliks popiti par kapi čarobnog napitka. 

Stil Uderza je ovde drugačiji jer je u pitanju format ilustrovane knjige. To je prelep skicirani stil i čitava stvar ima jedan sanjarski osećaj. Njegove ilustracije preko cele i na dve strane su razrađene toliko odmereno i precizno da su melem za oči. Tu je i malo akvarela da začini stvar. Svoju umetnost je dopunio sa nekoliko dijaloga na ilustracijama taman koliko je potrebno da oživi scene koje prikazuje. 

Poznavaoci Asteriksa će možda pronaći neke kontradikcije u tome kako je Obeliks sa šest godina upao u kazan. Ali ova priča je i dalje obavezna za sve fanove Asteriksa. Promena tempa u odnosu na normalne Asteriksove stripove i avanture je dobrodošla. Čak i ako je priča isuviše jednostavna, vrlo brzo se čita, a Uderzova umetnost će vas zadržati duže nego što mislite.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x