Osvetnici: Kraj Igre – Profesor Hulk i kako je do njega došlo?

0

Sa filmom ,,Osvetnici: Kraj Igre” smo završili krug jedne sage Marvelovih filmova. Od 2008. kada je ova popularna franšiza startovala, do 2019. kada se ,,Infinity saga” završila, naši omiljeni superheroji su prošli kroz mnogo toga. 

Osvetnici: Kraj Igre - Profesor Hulk i kako je do njega došlo? strip blog

Tako je i Hulk stavljen na sasvim drugo mesto u odnosu na ono gde je bio na početku franšize. Svi znamo da je Brus Baner izuzetno pametan čovek u vrlu moćnom telu. On je čovek koji mrzi sebe i u konstantnoj je borbi sa svojim alter-egom. U filmu ,,Tor:Ragnarok”, Hulk je odveden korak dalje od uobičajenog. U svojoj nadmoći on je potpuno izbacio Banera i samo Hulk je na površini, ali i dalje je glupavi zeleni džin sa rečnikom dvogodišnjaka. U filmu ,,Osvetnici: Kraj Igre”, on doživljava svoj vrhunac tako što Baner/Hulk postaju ista osoba – Profesor Hulk, koja nosi majice, govori punim rečenicama i razumna je. 

Pet godina nakon Tanosovog pucanja prstima, Brus Baner i Hulk više nisu neprijatelji, već dele jedno telo i um. Profesor Hulk je ukorenjen u čudnoj psihologiji u Marvelovim stripovima. Na internetu ga često zovu i hipster Hulk. 

Pročitajte: Porodična posla: Neko kopa po prošlosti porodice Parker

Tokom istorije u Marvelovim tripovima je bilo mnogo Hulkova, i u doslovnom i u metaforičkom smislu. U stripovima, um Brusa Banera su slomile razne traume čak i pre nego što je postao Hulk. To je rezultovalo time da Hulk ima mnogo identiteta koje je smo videli tokom dužeg vremena kada je veliki zeleni preuzeo kontrolu u stripovima. Od apatičnog sivog Hulka koji je smatrao da su ljudi slabići, preko Joe Fixita koji je radio sa mafijom do Savage Hulka koji je bio brutalniji i patio od nedostatka pamćenja. Tu je bio i Profesor.

Spojeni Hulk ili Profesor Hulk je naoružan Banerovim mozgom i rečitošću, nadmenošću sivog Hulka, lukavošću Joe Fixit-a i pojačanom snagom Savage Hulka, i kao takav je zamišljen da bude krajnji ideal Hulka. Prvi put se pojavio 1991. u ,,Incredible Hulk #377”.

Postoji caka, jer ako se previše naljuti, vratiće se u Brusa Banera i to sa umom i ličnošću Savage Hulka (što je u filmu Kraj Igre preskočeno jer ostale navedene ličnosti nismo upoznali). To znači da je uprkos moćima koje tad ima, Savage Hulk najslabija ličnost od svih. Profesor Hulk nije dugo viđen u stripovima jer je glavni, originalni Hulk sada malo pametniji i koherentniji. 

strip blog

Pofesor Hulk je završen krug za njega u MCU filmovima. Za studio je to lukav potez, ali za one prave poznavaoce stripova je jedna nedovoljno iskorišćena i bačena priča uglavnom poput i polovične adaptacije stripa ,,Planeta Hulk” u filmu ,,Tor: Ragnarok”. Ali to je samo zato što usled nekih nedostataka iz 90-ih, po ugovoru o licenciranju Universal Studio i dalje ima prava na ovog lika i ustupljen je Marvel Studiju na korišćenje u krosover filmovima, dok Marvel Studio nema prava na solo filmove sa Hulkom. Zato je šteta što neke od njegovih najboljih solo priča nismo videli unutar MCU-a. 

Mark Rafalo koji glumi Hulka/Banera i Kevin Fejg su planirali ovakav razvoj i različite stadijume Hulkovog razvoja u MCU umesto solo filma. Hulk i Baner su prešli sa borbe za kontrolu i uzajamnog prezira do toga da sarađuju i da se spoje na kraju.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x