Spajdermen trilogija – Promene Sema Rejmija u odnosu na stripove

0

U doba modernih Marvelovih filmova i prašine koja se diže oko njih, hajde da budemo nostalgični i setimo se dobrog starog Spajdermena Sema Rejmija.

Spajdermen trilogija - Promene Sema Rejmija u odnosu na stripove strip blog

Prvo ono što nekako zaboravljamo, a to je da odamo počast Spajdermen trilogiji i Semu Rejmiju jer su doprineli popularizaciji superheroja i, uz još neke reditelje i naslove, utemeljili filmski, superherojski podžanr (ako ga tako možemo nazvati) u kome danas svi uživamo. Pre Spajdermen trilogije, možemo reći da se smatralo da je interesna grupa superherojskih filmova retka i ne tako velika. Spajdermen trilogija je veliki korak ka razbijanju takve stigme na putu da filmovi po stripovima postanu obavezna filmska lektira.

U svom adaptiranju Spajdermena za veliko platno, Rejmi je napravio nekoliko velikih promena u odnosu na izvorni materijal. Sve one su bile zapažene od strane fanova, te ćemo vam predstaviti pet najznačajnijih promena u odnosu na stripove.

1) Organske mreže

Spajdermen trilogija - Promene Sema Rejmija u odnosu na stripove strip blog

Oni koji su odrastali uz Spajdermena iz 2002. mislili su da je organska mreža nešto što je karakteristično za njega, ali prevarili su se. Rejmi je u svojoj trilogiji promenio ovu stavku i bukvalno učinio Spajdermena čovekom paukom tako što je mreže ispaljivao direktno iz svojih ručnih zglobova, bez trošenja tog materijala. Deo fanova smatra ovo genijalnom izmenom jer je učinjeno da se Piter zaista oseća kao čovek koji je postao pauk. Ako ništa, barem filmsko vreme nije utrošeno na pravljenje spravica za ispaljivanje mreže. Kasnije adaptacije Čudesni Spajdermen i Spajdermen: Povratak kući su ovo prikazale stripovski tačno.

2) Karakter Pitera Parkera

Piter Parker u Rejmijevoj trilogiji razlikuje se od Pitera u stripovima. Dok je Rejmijev Piter prikazan kao dobra i čista duša, prijateljski nastrojen prema svima, stripovski Piter često bira da bude usamljenik. Rejmijev Piter je bio kao otirač prema kome su svi mogli biti grubi i nepristojni i on ne bi mnogo uradio povodom toga. Stripovski Piter ima mnogo manje strpljenja za grubijane i nasilnike i nikada nije pokazao da je zlostavljan, pa čak i kada jeste, ume da uzvrati i zauzme se za sebe. Stripovski Piter ne mari mnogo za to šta drugi misle o njemu, dok se čini da Rejmijev Piter pokušava da udovolji svima.

Pročitajte: Osvetnici: Kraj Igre Recenzija – Da li je ovo vrhunac franšize?

3) Umanjen značaj Gven Stejsi

Svaki pravi ljubitelj Spajdermena zna koliko mu je Gven Stejsi značila. Njena smrt je svakako jedan od najsnažnijih trenutaka u Spajdermenovim stripovima. Predstavljala je njegovu jedinu ljubav. Sem Rejmi je Gven iskoristio samo u formi flerta s Piterom. Nije imao ljubavne interese sa njom, već ju je koristio kako bi Meri Džejn učinio ljubomornom. Nije joj dat nikakav značaj.

4) Venom

Iako izuzmemo to da li je Venom u Spajdermenu 3 bio loš ili dobar, svakako nije bio kao u stripovima. Venom u početku nije otkrivao svoje lice kao što je to radio u filmu svakih par sekundi. Veliki deo njegovog karaktera je činjenica da je Edi Brok smatrao da je simbiot deo njega, a Venom sebe naziva ”mi”. Venom je dosta strašniji nego što smo videli u Spajdermenu 3, a uz to je na određeni način pametan i dobar taktičar. 

5) Pošalice Spajdermena

Verovatno jedino što su fanovi smatrali uvredom u filmovima Sema Rejmija jeste izostanak upečatljivih pošalica i činjenica da je on lik koji je mašina za pričanje. Spajdermen anmirana serija je prethodila filmu iz 2002. i svi su se nadali da će Spajdermen biti urnebesan kao u toj seriji. Spajdermen Tobija Megvajera nije bio ni blizu toga. On je uglavnom fin momak koji pokušava da pronađe zajednički jezik sa neprijateljima, dok mu je sukob s njima krajnja opcija. Spajdermenovi stripovi nikad nisu prestali sa tim pošalicama, čak ni kada Spajdermena nekoliko centimetara deli od smrti. 

Prevedeno sa sajta CBR.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x