Borba za prava radnika i sirotinje, to je razlog zbog kojeg volimo Bleka i Kena Parkera!

0

Borba za socijalnu pravdu prirodna je potreba potlačenih i siromašnih. Socijalizam dolazi iz središta siromaštva i bede, a nije ni normalo da svet gladuje, a samo mali broj ljudi drži u svojim rukama ogromnu količinu svetskog bogatstva.

U našoj “bivšoj” državi postojali su različiti stripovi, odlika komunističke propagande tog doba, kojima se promovisao duh naroda i narodnosti, socijalne revolucije i komunističke ideologije. Svakako su to bili teški promašaji poput izrabljivanja ideje socijalizma i marksizma u tom, nekadašnjem društvu.

Međutim, dva veoma važna heroja koja su objavljivana u zlatno doba stripa u Jugoslaviji ostvarili su jak uticaj na čitalačku publiku, baš zbog toga što su bili veoma levičarski orjentisani.

Pre svega moramo spomenuti Velikog Bleka, fantastičnog borca protiv britanske krune i njihovog inperijalističkog, elitističkog terora. Veliki Blek je istinska figura borca za prava potlačenih i obespravljenih, pre svega što je proživeo i to kao veoma mlad oderđene periode u različitim slojevima i kulturama društva. On je bio i u visokom društvu i u primarnim zajednicama koje su se borile protiv države i neegalitarnih težnji. 

Pročitajte: Kada običan čovek ustane protiv izrabljivačke kapitalističke mašinerije

Sam njegov lik dosta podseća na projekcije izgled boraca u oslobodilačkom ratu protiv fašizma. Jaka brada, obrijan, duža kosa i izražene crte lica, takoreći kockasta glava. Ogromoni mišići koji se pokazuju kao na spomenicima u mestima širom naše zemlje, izdržljivost i snaga natčoveka da podigne top, sve zarad nesebične borbe protiv ugnjetača. Da ne spominjemo da nosi crvene pantalone, što je boja, simbol radničke krvi koja se proliva u kapitalističkim fabrikama i borbi za slobodu i jednakost. 

Ono što Velikog Bleka izdvaja od ostalih strip junaka, koji se bore protiv ugnjetača siromašnih i potlačenih jeste to da on ne pravi kompromise u svojoj borbi i ne teži tome da svakome bude dobro. On ima svoj jasna cilj, tačku kojoj teži u borbi i ne želi da se dodvorava drugima. 

strip blog

Drugi lik iz stripa koji još više izražava svoje levičarske stavove, ne samo po delima, već i prema razmišljanjima, jeste Ken Parker. Parker dolazi iz siromašne prododice, koja čini sve kako bi zaradila neki dinar. Njemu je prirodno predodređeno da bude zastupnik socijalističkih ideja i neretko u svojim avanturama to izražava. Ono što je u ovom stripu još važnije u odnosu na Velikog Bleka, jeste to da je Ken Parker predstavljen kao običan čovek, najobičniji mogući čovek. A suština u tome i jeste to, da njemu sreća često nije naklonjena i da mu je teško izbeći određene nevolje koje idu na njega. 

Različiti životni tokovi utiču na ovog strip heroja tako da i on sazreva kako teče radnja. Ken Parker se sreće sa različitim ljudima i tako stalno nailazi na veće i manje probleme koje pravi kapital u rukama različitih profila ljudi. Epizoda u kojoj se ova crta ličnosti kod Kena Parkera najbolje vidi jeste epizoda u kojoj se on nalazi na brodu kitolovcu. Tu Parker izražava svoje najdublje i najiskrenije levičarske stavove. Tu je koncentracija i neposrednost mesto gde se najviše vide i najbolje izražavaju, ali kroz sve epizode taj momenat je prisutan. 

Možda su ovo dva junaka bila veoma voljena u našoj bivšoj zemlji, ali njihova popularnost raste i sada. Ken Parker dođe kao realna slika, a Veliki Blek predstavlja iluziju i bajkovitu stvarnost. Objavljuju se i danas, a socijalizam i borba za prava radnika i sirotinje su im glavna osobina u koju su zaljubljeni čitaoci na ovim prostorima.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x