X-Men i Doom Patrol – Velike sličnosti dva konkurentska tima superheroja

0

Kakve su zapravo šanse da dva izdavača stripova gotovo istovremeno izdaju dva slična stripa? Kakve su šanse da se, ponavljam, gotovo istpovremeno, pojave dva tima superheroja sačinjena od otpadnika predvođeni intelektualcima koji se nalaze u invalidskim kolicima, dva tima koja štite društvo koje ih se plaši i mrzi ih?

doom patrol i x-men strip blog

E pa ovo je moguće i desilo se davne 1963. godine. Glavni akteri su naravno najveći stripovski konkurenti, Marvel i DC. U pitanju su timovi X-Men (Marvel) i Doom Patrol (DC). Dva tima su vremenom sa svojim naratvom otišli u različitim pravcima, ali osnovni koncepti između Doom Patrol i X-Mena su izuzetno slične.

S obzirom da je poznato da su obe izdavačke kuće često koristile ideje one druge, a nekada su ih i otvoreno kopirali,  logično pitanje koje sledi je: ,,Ko je tu iskopirao koga?”

My Greatest Adventure #80, je serijal u kome je Doom Patrol grupa imala svoj debi i to se desilo u junu 1963. godine. X-Men #1 je izašao tri meseca kasnije, u septembru. Ali ovaj podatak i dalje ne rešava misteriju. 

doom patrol i x-men strip blog

Marvel Comics je tada bio još uvek mlada izdavačka kuća u usponu, gladna uspeha. Izgledi da Sten Li i Marvel blagovremeno provere DC-ijevu Doom Patrol, da dobiju odobrenje i finansiraju projekat, te na kraju da naprave, štampaju i distribuiraju strip za samo tri meseca nisu nerealne.

Povezano: Marvel i DC – 13 stvari koje su kopirali jedni od drugih

Neki bi ovo možda nazvali ”kreativnom sinhronizacijom”. No ipak, dva istovremeno nastala tima, predvođena dobrotvorom u invalidskim kolicima koji nose epitet ”Najčudnijih heroja” i bore se protiv ”Bratstva zla”, odbacuju ideju kreativne sinhronizacije kao nemoguću. Objašnjenje za brzu reakciju iz Marvela koji plasira X-Mene ubrzo nakon debija Doom Patrol na tržište što pre dao je sam kreator Doom Patrol, Arnold Drake.

,,Vremenom sam postajao sve više uveren da je Sten Li svesno ukrao ideju o X-Meni iz Doom Patrol. Tokom godina sam saznao da je bilo strašno mnogo pisaca i crtača koji su potajno radili između Marvela i DC-a istovremeno. Stoga, kada sam prvi put izneo ideju o Doom Patrol pred tadašnjeg urednika DC-a, Murray Boltinoff-a, lako je moglo da se desi da je moju ideju o disfunkcionalnim herojima koje predvodi čovek u kolicima čuo neko ko nije trebao. Tako sam sa godinama shvatio da je Sten Li zapravo imao mnogo više vremena da pripremi X-Men. Imao je možda čak i pet ili šest meseci.”, objasnio je Arnold Drake.

Da li je Marvel imao krticu u redovima DC-a? Ili je samo u pitanju neko ko je istovremeno radio za oba izdavača? Ko zna?

Ali, priča se ne završava ovde. 

Ako još dublje kopamo u vodama kopiranja između Marvela i DC-a, dolazimo do pitanja koliko je u stvari Arnold Drake kopirao ideju koja je došla iz Marvela, konkretno misleći na Fantastic Four. 1963. ljudi iz DC-a nisu mogli da ne primete koliko popularna postaje dinamika fanova sa disfunkcionalnom grupom superheroja kakva je Fantastic Four. Doom Patrol je bio DC-ijev odgovor na to. 

Čak i neki članovi Doom Patrol imaju vizuelne osobine i karaktere slične članovima Fantastične Četvorke. Robotman je narandžaste boje i ima izuzetno grub karakter kao The Thing. Rita Farr tzv. Elasti-Girl sa supermoćima da svoje telo proteže poput Reed Richards-a, a.k.a. Mr. Fantastic. Čak i Negative Man ima preklapanje sa Human Torch-om. 

U svetu postoje kosmičke slučajnosti, ali ovi slučajevi ne pripadaju toj kategoriji. Jedino logično objašnjenje za ovo je korporativna špijunaža između dve konkurentske kuće.

BONUS VIDEO REDAKCIJE STRIP BLOG:

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x