Šta je Alan Moore promenio u stripu Watchmen?

0

Kao što verovatno znate svi vi koji ste čitali Watchmen, ili gledali filmsku adaptaciju, predsednik Sjedinjenih Američkih Država 1985. u stripu i filmu je Richard Nixon. 

alan moore stripblog

Ono što je interesantno je to da je Nixon završio kao predsednik u Watchmen univerzumu samo zato jer pisac ovog kultnog stripa, Alan Moore nije želeo da ubaci tada aktuelnog američkog predsednika Ronald Reagan-a, jer je smatrao da bi time uvredio čitaoce. Ovu priču je objasnio više puta, a poslednji put je to bilo u članku za Entertaiment Weekly. 

Pročitajte: Putin VS Supermen: Ako je Supermen prošao ovako, kako ćemo tek…

,,Takođe sam želeo da pišem o politici moći. Ronald Reagan je bio predsednik. Ali sam bio zabrinut da bi se čitaoci mogli isključiti kada bi mislili da napadam nekoga kome se dive. Tako sam plasirao Watchmen u svet u kome je Nixon bio u svom četvrtom mandatu – jer nećete dobiti mnogo rasprave o tome da li je Nixon bio ološ. Za mene su osamdesete bile zabrinjavajuće. ”Uzajamno osigurano uništenje.” ”Vudu ekonomija”. ”Kultura samozadovoljstva.” Pisao sam o vremenima u kojim sam živeo.” – ističe Moore.

Alan Moore

Nije li to neverovatno? Moramo istaći da je Alan Moore bio u ranoj fazi svog stripovskog stvaranja kada je napisao Watchmen, tako da je bio poprilično kul jer je isprobavao nov, inovativan pristup. Vođenje logikom u kojoj ne želi da se okomi na Reagana, ne želi da leti glavom bez obzira jer poznaje mentalitet tadašnjih čitalaca i ne želi da uradi nešto što bi moglo ubiti interesovanje kod publike, je ispalo više nego efikasno. Pokazao je sjajan osećaj za atmosferu u društvu i zrelost. Moore je izuzetno zaslužan što se strip popeo na društvenoj lestvici. Njegovo stvaralaštvo u svetu stripa postalo je deo pop kulture, a njegov stil je uticao na razvoj mnogih televizijskih i književnih ličnosti. 

Autor: M. Švonja

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x