Popaj: Devedeset godina jedenja spanaća (VIDEO)

Devedeset godina jedenja spanaća, pa šta mislite da li mu je dosadilo?

devedeset godina stripblog

Možda i jeste, ali kada grunu gusenice kroz biceps Popajeve ruke odmah je drugačija priča. Zaista, ovo je jedna od prvih inspiracija za čarobni napitak, radnju, reči ili hranu koju neko popije, uradi, kaže ili pojede i dobije snagu.

Mnoge generacije roditelja su zahvalne Popaju i njegovom tvorcu Elzi Segaru što je stvorio Popaja, mornara, snažnog i žilavog, ali sa spanaćem nepobedivog, koji iz konzerve našta srca pojede zelenu biljku, koju mnoga deca ne vole. E baš zbog toga su roditelji zahvalni Popaju i njegovom tvorcu, koji je baš stvorio ovaj lik sa lulom, uvek jednim okom zatvorenim i tetovažom sidra, na većoj podlaktici od celog tela, za reklamu firme koja proizvodi spanać. Tako su deca širom sveta, obožavajući ovog junaka, počela da obožavaju i spanać. 

devedeset godina stripblog

Prvi put se pojavio u stripu “King fičers” 17. januara 1929. godine kada ga je Segar uveo kao novog lika u strip “Timbl teatar”. Glavni junak tog stripa Kastor, prilazi Popaju i pita ga da li je on mornar, a Popaj odgovara:” Jok, mislim da sam kauboj”, frajerski, žmureći na jedno oko, povlači dim iz lule. 

Pročitajte: Zlatni Asteriks i Obeliks u borbi za prava reportera bez granica

I šta dalje govoriti o ovom junaku osim toga da nas je naučio jednoj zdravoj navici i da nam je ispunio detinjstvo pre svega crtanim filmovima posvećenim njemu. Godine 1933. Maks Flajšer napravio je crtani o njemu za Paramount Pictures i tako je zapravo počela njegova popularnost.

On je danas napunio 90 godina u stripu, a ušao u godinu kada proslavlja čitav vek od kreiranja njegovog lika. Ne smemo zaboraviti ni Olivu, a ni Badžu, ta dva svojevrsna spadala su postali ljubavni trojac koji uvek iznova inspiriše

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x