Zašto lišiti čoveka lepih snova, zarad stvarnosti pune jada? (VIDEO)

0

Kako se stiže u Lagunu lepih snova? Možda kada se ode malo dalje, uvek treba ići malo dalje kako bismo saznali gde se kriju ti lepi snovi.

stvarnosti pune jada stripblog

Prikaz stripa “Korto Malteze: Uvek malo dalje” Huga Prata u izdanju Darkvuda

Kada ih zapravo možemo videti? Te lepe snove, retki su i gotovo nedostižni, ali znamo, nekako smo ipak sigurni da oni postoje. Možda se tamo stiže kada dođu oni poslednji snovi, možda se tako dolazi do mitskog Eldorada, starog domorodačkog grada unutar Amazonije.

Do Lagune lepih snova se verovatno stigne, kada dođu ti poslednji snovi. E sada, da li je svi dožive to se ne zna, ali ono najvažnije jeste da li ljudi stižu tamo zbog ujeda malaričnih komaraca ili zmije otrovnice.

Pročitajte: Korto Malteze: Balada koja nikada ne prestaje

Jednu ovakvu priču, pre svega dilemu donosi nam Darkvud u svojim novim izdanjima Korta Maltezea na ćirilici. “Uvek malo dalje” našeg dragog Korta dovodi, možda ipak malo predaleko. Njegova nezainteresovanost koliko zadivljuje, toliko i nervira svakog aktivnog posmatrača njegove pasivnosti.

stvarnosti pune jada stripblog

To je prosto nemoguće koliko čovek lako reši misterije i nevolje onih koje prvi put vidi. Naravno, svi mi znamo da on to ne radi za lepe oči niti za klikere, sve što radi Korto radi za dobre pare. U potrazi za izgubljenim gradom, među razuzdanim revolucionarima ili pred Lagunom lepih snova ono što njega drži u životu i spasava od svakog metka jeste njegova nezainteresovanost. Kao da nije ni važno ono što mu se dešava, a takvi su i dijalozi. Uvek odsečni i munjeviti odgovori, ali bez živosti. Mada, nije ni to baš tako, ni to nije istina u celosti.

Pročitajte: Korto Malteze ,,U znaku jarca” – Na kukovo leto

stvarnosti pune jada stripblog

Korto zaista veruje u sve kroz šta prolazi i jasno mu je sve, ali valjda onako kako se on ponaša, valjda tako rade svi racionalni ljudi. Šta jednog racionalnog čoveka može da iznenadi, pa on sve to ima već u glavi. Sve situacije su se odigrale kod njega milion puta i u milion verzija, na kraju ne ostaje ništa što on već nije video u svojoj glavi.

Ova knjiga nam dolazi sa pet epizoda i treća je po redu u pričama Huga Prata o neustrašivom moreplovcu Kortu Maltezeu. Ono što priprema ljubitelje za ovu Kortovu avanturu jeste esej o Tihom okeanu Tjeria Tome “Kralj voda”: “Ja sam kralj voda i najveći sam…” Strip je podeljen u epizode “Glave od pečuraka”, “Konga banana”, “Vudu za gospodina predsednika”, “Laguna lepih snova” i “Dede i bajke”. Kolor je uradila, kao i u ostalim Korotvim pričama Particija Canoti.stvarnosti pune jada stripblog

A nakon amnezije nije lako Kortu ni uz pomoć pečuraka da vrati svoje pamćenje i priseti se svega, ni samoga sebe, a kamo li ostalih stvari.

Zato da ne dužimo razotkrivanje dileme, zapravo nikakva dilema nije postojala, pa ni rasplet nije bitan, ono što je bitno jeste da kažemo šta je Laguna lepih snova: “Taj čovek je bio srećan. Video je Lagunu lepih snova i video je stvari kakve je želeo da ih vidi. Zašto ga lišiti tog sna radi vraćanja u stvarnost u kojoj nema ni sunca ni radosti… nego samo noći, jada i bolesti?”  

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x