Korto Malteze ,,U znaku jarca” – Na kukovo leto

0

Izgubljeno blago kao motiv mnoštva priča i filmova o gusarima, moreplovcima, morima, okeanima, ostrvima, škrinjama skrivenim u dubokim pećinama u koje se ulazi prvo čamcima, a onda se pešači do određenog mesta. 

u znaku jarca stripblog

Druga knjiga Korta Maltezea u izdanju Darkvuda na ćirilici

Tamo se nalazi baš ona, stara metalna ili drvena kutija sa velikim debelim i nadasve zarđalim lokotom. Okružena lobanjama, kostima, gustom paučinom i njenim tvorcima. Nezaobilaznim kobrama, zvečarkama, škorpijama i ostalim stvorenjima čiji je jedini argument u raspravi otrov, tako da i oni najuporniji nemaju mnogo vremena da uživaju u svom pronalasku i troškarenju blaga, tlačenju drugih, građenju kuća, obljubljivanju žena i prejedanju stomaka.

Važna karakteristika, može se kazati i asocijacija na ovakvu tematiku je stara, urolana, učkurom zavezana, ko careve gaće u narodnoj pesmi, obavezno u staklenoj flaši zatvorenoj pampurom. Ili se pak može pomisliti na identičnu mapu, skrivenu u dubokom džepu ili tajnoj rupi na gusarskom brodu. Ali mapama, kakve god bile, zajedničko je to da su stare, po krajevima iskrzane, žute, sa nezaobilaznim detaljem – krtićem ili iksom, ukrštenim mačevima i sličnim stvarima koje pokazuju na kojem mestu, u kojoj uvali, na kom ostrvu, u kom zalivu je sakriveno ili potonulo blago.

Nakon ovako dva dugačka i iznad svega iscrpna uvodna pasusa, mimo svakog pravila pisanja recenzije kao novinarskog žanra, bez prve rečenice u kojoj se precizno, jasno i koncizno navodi o čemu je reč i odgovara na osnovna novinarska pitanja, ove rečenice na početku zapravo u potpunosti oslikavaju delo iz naslova ovog teksta.

Druga knjiga najčuvenijeg mornara Korta Malteza u izdanju izdavačke kuće Darkvud na ćiriličkom pismu, upravo je opisana u uvodnom pasusu na najiscrpniji način.

U znaku jarca, knjiga koju je Hugo Prat napisao tako da radnju razvija kroz nekoliko kratkih priča predstavljajući na jedinstven način klasičnu priču o mornarskim pustolovinama lova na blago.

Knjiga je podeljena na poglavlja Tajna Tristana Bantana, Sastanak u Baiji, Samba sa paljbom, Orao u džungli i Zbog jednog galeba.

Naime, Korto Malteze kreće na put sa dečakom Tristanom Bantanom i starom pijanicom profesorom Štajnerom u Brazil, kako bi pronašli dečakovu polusestru Morganu nekon smrti njihovog zajedničkog oca. U toku boravka u Latinskoj Americi dešavaju mu se nepredvidive stvari i upada u mnog avanture, naravno nezainteresovano, radi novca. Ali osnovna nit koja spaja ovih nekoliko poglavlja priče jeste izgubljeno blago koje Korto namerava da pronađe. I uspeva. Kroz prizmu Pikove dame, odnosno u ovom slučaju pikovog keca, i njegovog nezaobilaznog pratioca, možemo podjednako reći prijatelja koliko i neprijatelja Raspućina, Korto ostaje bez svog blaga.

Južna mora i egzotična priča sa nezaobilaznim prevrtanjima i promenama političkih sistema, macetismo načinima pobuna, odlike su ove knjige. Korto, uvek pogleda upravljenog u daljinu, nadasve nezainteresovan i kao očajan, ipak vođen svojim moralnim načelima razrešava situacije u kojima se nađe i nevoljno, samo prividno tako, ali vrlo predano se stara da stvari koje ostavlja za sobom ostavi u najboljem redu.

Tako se od  Kapetana Kuke, pa do najrazvijenijih tahnoloških, programerskih i digitalnih 3D ostvarenja, piča o izgubljenom blagu neprekidno ponavlja.

Objavljeno na portalu Beogradska nedelja 21. aprila 2017. godine.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x