Okultis i Čiko

0

Staro zvono na biciklama nam ne pomaže da okrećemo pedale. Bicikl odlično ide i bez zvona, a zvono je ružnog izgleda i zvuka.

okultis striplog

Junaci stripova Veliki Blek i Zagor, pomoćnici i desna ruka heroja

Nefunkcionalno, zarđalo, ničemu ne služi! Kada nam se nako nađe na putu mi mu odbrusimo: “Sklanjaj se idiote!”, ili ukoliko smo malo kulturniji: “Izvinite, samo malo.” To zvono, iako nosi sve ove kritike, ipak predstavlja sigurnost.

Iako ne čitamo stripove, znamo za neke od najpoznatijih strip junaka. “Duh sa sekirom” i “Zlatna kosa” su likovi dobro poznatih strip serijala. Borac za pravdu iz Darkvuda i borac za slobodnu Ameriku, mnogi znaju za njih i prilikom čitanja obraćaju pažnju samo na te likove. Zagor i Blek imaju i verne pomoćnike, one koji u ovim stripovima predstavljaju zvono na biciklu, sigurnost.

Dve popularne strip debeljuce, Čiko i profesor Okultis nose ove naslove onoliko koliko ih nose i glavni likovi. Osim toga što se uvek nađu gde treba, što su neopisivo trapavi i halapljivi, oni ovim ozbiljnim pričama daju i malo humora. Pored junaštva, ove priče bi bile dosadne bez dosetki ova dva sporedna lika. Blek i Zagor su tu da čuvaju druge. Profesor Okultis i Čiko su tu da sačuvaju njih, kako ne bismo došli u situaciju da ostanemo bez nepobedivih junaka.

Okultis je ugledan čovek, pratilac Bleka uz mladog trapera Rodija koji je urađen po liku Bleka, samo mnogo mlađeg. Rodi je dečak čiji je uzor glavni lik serijala. Profesor je tu da vaspta mladića i da se brine o njemu, mada, ne tako retko i sam Okultis padne pod uticaj Rodijevih ideja, pa se zajedno nađu u sosu. Profesor se veoma brine za ovu dvojicu, ali mu je sopstveni život, to jest, stomak ,najbitniji. Pokušava na sve načine da napuni svoju mešinu i na to jedva čeka. Kod njega se ništa ne radi na brzinu. Polako i promišljeno. Time, on usporava Rodijeve nagle pokušaje da izbavi Bleka, ili da mu pomogne u nekoj akciji. Omiljena uzrečica mu je “Sto mu retorti!”.

Kao mali, Čiko je ostao siroče. Nesrećnim slučajem ostao je u luci kada je brod sa njegovom višečlanom porodicom otplovio. Kako bi preživeo morao je da radi mnoge poslove. Čistio je cipele, svirao je po kafanama, čistio nakon koride. Zbog sitnih rađa često je bio zatvaran. Kako bi osigurao svoj život, na prvom mestu svoj neutoljivi stomak, on se zapošljava u vojsci. Pošto njegova nespretnost nema granice, komanda odlučuje da ga ubije u navodnom napadu i da mu kasnije podignu spomenik. On se izvlači od podmetnute eksplozije, a strada jedan oficir.

Tako pod poternicom odlazi u Sjedinjene Američke Države. Nakon opasnosti koje je preživeo uspeva da dođe i u oblasti radnje ovog stripa. Ova priča o Don Čiko Filipe Kajetano Lopez Martinez i Gonzalesu nam pokazuje razvoj ovog sporednog lika, sličan razvoju Gruča iz serijala Dilan Dog. Kroz mnoge specijale on postaje glavni junak.

Smatram da je pogrešno zapostaviti ove male ljude. Oni svojim delima i postojanjem, vernim praćenjem pomažu da naši omiljeni junaci ostanu u životu. Da budemo iskreni oni su tu da bi strip bio što manje nerealan.

Objavljeno 19. juna 2015. godine na portalu Beogradska nedelja.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x