Izložba „Do pakla i nazad“: Jedini događaj ove vrste, u stripu, koji se desio van Beograda

0

U četvrtak, 15. novembra u galeriji Doma kulture u Kotlujevcu sa početkom u 13 časova održana je promocija stripa i otvaranje izložbe stripa „Do pakla i nazad“ (Epopeja srpske vojske u Prvom svetskom ratu). 

izlozba do pakla i nazad stripblog

Ovim izdanjem, na sebi svojstven način, ustanova Narodno pozorište Timočke krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ u Zaječaru, dala je svoj doprinos jednom od naznačajnijih događaja s početka prošlog veka, navodi se u saopštenju za medije. 

Ovo je svakako najsveobuhvatnije izdanje stripa vezano za Veliki rat (1914-1918) objavljeno ove godine u Srbiji.

Pročitajte: Do pakla i nazad: Sutra otvaranje izložbe stripa “Do pakla i nazad”

Na promociji su govorili Miloš Petković, urednik izdanja, Jelica Ilić, istoričar i priređivač iscenarista ovog izdanja Marko Stojanović, jedan od najboljih scenarista stripa u Srbiji. 

U uvodnoj reči, Miloš Petković je istakao značaj ovog kapitalnog izdanja. Istoričarka Jelici Ilić je obrazložila sa naučne strane povezanost ovog izdanja sa istorijskim činjenicama i potvrdila utemeljenost scenariste i autora stripa da ne odstupaju od stvarnih događaja i likova kao i dafiktivni elementi na najbolji mogući način oplemenjuju ovu antologiju kratog stripa posvećenog Velikom ratu, saopšteno je.

do pakla i nazad stripblog

Marko Stojanović je u svom obraćanju ukazao da se u ovom izdanju najbolji zaječarski isrpski crtači stripa potpisuju kao autori (Jovan Stojanović – JohnRadleH), Dragan Stokić Rajački, Srđan Todorović, Darko Nikolić, Nikola Mitrović Kokan, Dejan Stanković, Ivan Stojanović Fiki, Danko Dikić, Nikola Matković, Aleksandar Anđelković,  Dražen Kovačević, Mijat Mijatović, Leonid Pilipović, Miroljub Milutinović Brada, Milan Drca, Vladan Zervanov, Stefan Katanić, Sabahudin Muranović, Velibor Stanojević, Borivoje Grbić, Milorad Vicanović Maza, itd) a da su recenzenti istoričari dr Aleksandar Uzelac, naučni saradnik Istorijskog instituta u Beogradu (Srbija) i dr Perica Hadži Jovančić sa Fakulteta za istoriju / Volfson koledž / Univerzitet Kembridž (Engleska).

Pročitajte: “Do pakla i nazad” – u čast srpskim junacima iz Prvog svetskog rata

U završnom delu, Marko Stojanovićje dodao i činjenicu da je ovo izdanje jedini događaj ove vrste, kada je strip u pitanju, koji se desio van Beograda. Sledeće promocijedesiće se u Leskovcu i Beogradu.

Da podsetimo, u pitanju je omaž započetom i nikad završenom strip projektu Nikole Mitrovića Kokana (1933-1997) posvećenom epopeji srpke vojske u Prvom svetskom ratu, koji kroz niz kratkih priča koje prate istu grupu likova pokriva Veliki rat od njegovih prologa do epilog, navodi se u saopštenju Centra za kulturu Zaječar.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x