Do pakla i nazad: Sutra otvaranje izložbe stripa “Do pakla i nazad”

0

Otvaranje izložbe i promocija stripa “Do pakla i nazad – epopeja srpske vojske u Prvom svetskom ratu” održaće se sutra u galeriji Doma kulture Kotlujevac u 13 časova.

do pakla i nazad stripblog

U pitanju je omaž započetom i nikad završenom strip projektu Nikole Mitrovića Kokana (1933-1997) posvećenom epopeji srpke vojske u Prvom svetskom ratu (“Do pakla i nazad”). Album kroz niz kratkih priča koje prate istu grupu likova pokriva Veliki rat od njegovih prologa do epilog, navodi se u saopštenju Centra za kulturu Zaječar.

Kako se navodi u saopštenju, tako su pričama pokriveni Sarajevski atentat, Ulazak Austroguarske vojske u Srbiju, bitke na Ceru. Takođe, bitke na Mačkovom Kamenu i Kolubari, odbrana Beograda, povlačenje preko Prokletija, Plava grobnica na Krfu, proboj Solunskog fronta i povratak u Srbiju. 

Pročitajte: “Do pakla i nazad” – u čast srpskim junacima iz Prvog svetskog rata

Na promociji i otvaranju izložbe će govoriti Marko Stojanović scenarista i priređivač stripa, Jelica Ilić istoričar, Dragana Stojković Rajački strip autor, Vladimir Đuričić direktor i Miloš Petković urednik.

do pakla i nazad stripblog

Strip “Do pakla i nazad” objavljen je u izdanju Centra za kulturu grada Zaječa i Udruženja ljubitelja stripa i pisane reči “Nikola Mitrović Kokan”.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x