Beokon 2018 u znaku superheroja i fantastike

0

Danas je počela najstarija konvencija u Srbiji – Beokon, koja će trajati od 2. do 4. novembra u Domu omladine Beograda.

beokon 2018 stripblog

Tokom tri dana događaja posetioci će imati priliku da čuju predavanja i tribine sa temama iz pop kulture celog sveta kao što su filmovi, stripovi, naučna fantastika, video igre, animacija, društvene igre, i još mnogo toga.

Prvog dana, odnosno danas stripadžijama će biti interesantne tribine “80 godina Supermena” sa početkom u 17:30 u maloj sali i “Srpska naučna fantastika do Drugog svetskog rata” koja počinje od 18:30 časova u velikoj sali Doma omladine.

-Iako se istoričari spore da li je Supermen bio faktički prvi superheroj, o tome da je to lik koji je praktično sam stvorio podžanr koji i danas prolazi kroz zlatno doba – uopšte nema spora. Ove godine se navršava 80 godina od izlaska prvog broja Action Comicsa, stripa u kome se prvi put pojavio Supermen, lik koji je praktično sam postavio standarde superheroja i pokrenuo nešto što se zove Zlatnim dobom stripa u SAD, stoji na sajtu Beokona

Učesnici tribine su Uroš Smiljanić i Igor Stanojević, a moderator Pavle Knežević. Učesnik tribine “Srpska naučnafantastika do Drugog svetskog rata” je Miodrag Milovanović, autor knjige „Srpska naučna fantastika“, koji će pokušati da rasvetli ovu epohu iz ugla naučne fantastike, ukaže na probleme sa kojima se susretao izučavajući je, kao i neka ključna dela iz tog perioda.

Drugog i trećeg dana će se predstaviti izdavačke kuće Darkvud, Sistem komiks i Makondo. Biće organizovano i Kosplej takmičenje u velikoj sali u nedelju, trećeg dana festivala, sa početkom u 14:20 sati. Nešto više od sat vremena pre ovog takmičenja biće obrađena interesantna tema (13 časova velika sala) “Marvel 10 godina u MCU”.

-Pre 10 godina, kada je izašao prvi Iron Man film, ni Marvel nije očekivao da će postići uspeh koji se danas podrazumeva. 10 godina i 20 filmova posle, razgovaramo o najvećem filmskom poduhvatu koji je Holivud ikad video, o dobrim i lošim stvarima i o onome što nas (možda) očekuje u budućnosti MCU, piše na sajtu Beokona.

Izdavači će predstavljati svoje radove zainteresovanim kupcima i biće održana takmičenja u video igrama. 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x