Del Vekio: Popularnost stripa opada, zato je sve okrenutiji kolekcionarima

0

Nakon sedamdeset godina opstajanja na svetskoj strip sceni Teks Viler ulazi u istoriju najdugovečnijih stip junaka, koji i danas izlazi i redovno se crtaju i pišu nove epizode ovog arizonskog rendžera.

del vekio stripblog

Italijanski crtač stripova Paskvale del Vekio

Prva epizoda Noćnog orla (indijansko ime za Teksa) objavljena je 30. septembra 1948. godine od autora scenariste Đan Luiđi Bonelija i Aurelija Galepinija.

-To je događaj od izuzetne važnosti s obzirom na to da svedoči o uspešnom trajanju slavnog junaka iz stripa, govori o sedmoj deceniji Teksa crtač Paskvale del Vekio, koji je ovog vikenda bio gost drugog po redu beogradskog strip festivala “Tras!”. 

Možete li nam reći šta da li se planira nešto novo u serijalu Teks Viler (nove edicije, kako će se proslaviti jubilej)?

Biće različitih načina obeležavanja godišnjice. Sigurno će biti objavljeni prigodni ‘gedžeti’, a radi se i tzv. spin-off serijal na kojem i ja sarađujem, ali o tome još ne mogu da iznosim detalje.

Koliko  je zapravo Teks Viler važan za italijansku strip scenu?

Teks je od izuzetne važnosti na italijanskoj strip sceni. On je jedan od najdugovečnijih likova u strip izdavaštvu, i karakteriše ga konstantan uspeh. Svojim neprekidnim prisustvom na kioscima uspeva da privuče i stare i nove generacije čitalaca.

Šta je glavni razlog opstanka jednog stripa celih sedam decenija?

Tajna Teksovog uspeha je zaista tajna, poseban recept koji su mnogi pokušali da prouče, ali on treba da bude otkriven javnosti.

Da li strip da li i dalje postoji kao popkultura i u kom pravcu se razvija?

Popularnost stripa opada, zato je on sve okrenutiji „kolekcionarskoj publici“, koja je značajno zahtevnija od „redovne publike“.

Kako se prema Vašem viđenju institucije (ministarstvo) u Italiji odnose preama strip umet nosti?

Godinama su italijanske institucije smatrale strip kulturnim proizvodom niže vrste. Tek poslednjih godina postoji veće interesovanje za ovakav način izražavanja.

Šta mislite o srpskoj strip sceni?

Strip izdavaštvo u Srbiji mi deluje veoma živo. Lepo je iznenađenje upoznati mlade izdavače sa inicijativom i hrabrošću, koji objavljuju brižljivo pripremljena zanimljiva izdanja.

Koje su prema Vašem mišljenju sličnosti između srpske i italijanske škole stripa?

To je neosporno entuzijazam i ljudska toplina. Veoma sam se lepo osećao zahvaljujući toplom prijemu publike.

Drugi “Tras!” festival

“Tras!” festival stripa osmišljen je je kao interaktivna manifestacija sa više tematskih oblasti delovanja. Na prvom mestu, namenjen je ljubiteljima strip-umetnosti svih uzrasta, koji mogu na ovom festivalu da prošire postojeća znanja i razviju nove sfere interesovanja putem: komunikacije i uzimanje posveta od gostujućih autora, učešćem u radionicama, tribinama, projekcijama dokumentarnih i stručnih filmova, kao i izložbom radova. “Tras!” festival je mesto gde se domaći i strani autori susreću, sarađuju i razmenjuju iskustva.

Objavljeno 31. 05. 2018. u dnevnom listu Danas.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x