Strip Napoleon

0

Negde na granici stvarnosti i iluzija, gde se spajaju snovi i java, tamo između neba i kosmosa boravi Napoleon. Hotelijer sa instinktom policijskog inspekotra, na toj granici zadovoljava svoju ljubav prema tvrdokrilcima i istražuje njihove tajne.

napoleon stripblog

Iza močvara, dolina, planina, šuma, oblaka, mora, iza Sunca, neba i granice sa zvezdama

Čitanje krimi romana i proučavanje sveta tvrdokrilaca, naročito jelenaka, fascinira junaka najnetipičnijeg Bonelijevog strip serijala. Napoleon je bivši policajac, koji bežeći od prošlosti nastoji da uživa u svom hotelijerskom poslu. Oštar um i njegova znatiželja tokom serijala pomažu inspektoru Dimi na rešavanju slučajeva. Već u prvoj epizodi, koja je kod nas objavljena 1998. godine Napoleon dobija poziv svog prijatelja inspekotra i polazi na zadatak. Pravi primer zla, prema rečima tvorca ovog lika je Kardinal, najveći neprijatelj Napoleonove stvarnosti. On je neuhvatljiv, okrutan i nemilosrdan.

Ideja Karla Ambrozinija za stvaranje jednog ovakvog junaka je prema nekim pričama toliko odušeila samog Bonelija da mu je on obećao da će ovaj serijal trajati onoliko koliko bude bilo ideja za njega. Prva epizoda “Stakleno oko” objavljena je u Italiji 1997. godine i svojim pojavljivanjem je izazvala veliko oduševljenje publike, tako da su izdavači odmah morali da objave reprint broja. Dosta godina nakon izdavanja ove epizode u Jugoslaviji, od strane kraljevačke izdavačke kuće “Maverick”, “Veseli četvrtak” povlači, kako oni smatraju riskantan potez i pridružuju ovog heroja njihovoj porodici. Strip Napoleon, je predstavljen kao tromesečni serijal u standardnom formatu sveska stripa.

Junak ove priče živi u iluzijama. Nema pomoćnike kao ostali strip junaci pravljeni po starom šablonu. Razmišljanja deli sa proizvodom svoje podsvesti, i mala stvorenja imaginarnog sveta Lukrecija, Miroslav i Vatroslav (u original Kaliendo i Šintilone) predstavljaju deo njegove duše. Psihodelična priča se realizuje u isprepletanom svetu. Smenjivanje stvarnosti i fantazije dovode do, često zbunjenosti i nepredviđenosti, ali u tome jeste specifičnost samog stripa. Navikli smo da imamo različite junake, ali ovo je jedan sasvim različit koncep i način stvaranja priče.

Serijal je trajao 54 epizode od kojih je 44 napisao tvorac lika Karlo Ambrozini, dobro poznat čitaocima po radu na Kenu Parkeru i Dilan dogu. Od nedavno se lin Napoleona pojavio u serijalu “Obojeni program”, a sada predstavlja drugu po redu ediciju proizišlu iz njega. Nadajmo se da će Napoleon doživeti više uspeha i brojeva u našoj zemlji nego što je to bilo pre mnogo godina.

Pozdrav iz hotela Astrid u Ženevi!

Objavljeno 30. marta 2016. na portalu Beogradska nedelja.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x