O samurajima, demonima i mudracima

0

Kimono, katana, gejše, drvene kuće na vodi i mnogo glomaznih zamaka sa špicastim krovovima, uobičajene slike koje se mogu videti u crtanim filmovima, prepoznatljivi su detalji nedavno objavljenog stripa “Oko” u izdanju Darkvuda.

o samurajima stripblog

Strip “Oko – Ciklus vode” Imbera Šabijela u izdanju Darkvuda

Objavljena su dva albuma koja predstavljaju dva toma priče od pet ciklusa. Svaki ciklus ima dve knjige (stripa) i ovom prilikom je predstavljen prvi “Ciklus vode”. Ostatak priče će se razvijati kroz “Ciklus zemlje”, “Ciklus vazduha”, “Ciklus vatre” i “Ciklus praznine”. Ciklusi predstavljaju četiri osnovna elementa. Peti element ide uz osnovu japanske estetike – gore spomenuti glomazni dvorci ispunjeni su jednostavnim, nevelikim nameštajem kako bi omogućili “‘punom’ da egzistira”.

Autor je francuski strip-scenarista i crtač, ali i svestrani umetnik Imber Šabijel. Pre nego što je pokazao svoje umetničke sposobnosti pod pseudonimom Ib (Hub) u devetoj umetnosti, bavio se dizajnom na filmu “Peti element” Lika Besona. Svoje prve radove u stripu je ostvario na delu “Kazandou”, a nastavio je sa serijalom “Oko” gde se prvi put pojavio sa nazivom Ib. U izradi boje za ovo delo saradnik mu je bio Stefan Pelajo.

Priča počinje 1108. godine po pajanskom kalendaru na teritoriji Pajanskog carstva. U vreme velikih nemira između dinastija Ataku, Bašimo i Jomo protiv carske porodice, družina od četiri naizgled nespojive prilike kreće u svoju misiju. Da bi priča bila zanimljivija tu su i elementi fantastike. Zapravo, oni su centralna tema priče jer se pomenuta družina bori protiv vampirskog para koji pustoši sela u okolini njihovog zdanja, a javlja se jedan prepoznatljiv motiv iz različitih filmova i priča u kojima se radnja dešava u vreme samuraja i velikih građanskih ratova – borbeni “bunraku” (marioneta).

Družina, u potrazi za gejšom Malom Šarana, za vođu ima Oka, samuraja ronina. Samuraji su ratnici visokog statusa, u službi određenog gospodara, čije je osnovno obeležje nošenje katane – ratničkog mača. Oni se sa katanom pojavljuju svuda u javnosti. Kada neki samuraj nema svog gospodara onda je on ronin, kao glavni junak ovog stripa. Ronine neretko smatraju lutalicama i banditima, kako bi se mogao okarakterisati i Oko jer na početku priče, pa i u njenom nastavku, on izvršava svoje zadatke, borbu protiv nemani i zlih sila, po porudžbini, za novac. Međutim, pojedini istorijski izvori navode da ronin može postati sensjej (učitelj). Oko ne iskazuje u potpunosti svoje karakteristike u ova dva albuma. Dosta je brz na maču i predstavlja se kao hladnokrvan, mada kasnije doznajemo da to zapravo nije.

Sledeći u grupi je Noburo, ratnik izuzetne snage i telesnih sposobnosti. Ovaj verni pratilac Oka nosi karakterističnu “oni” masku koja se upotrebljava u japanskoj umetnosti, pozorištu ili literaturi. Maska može da predstavlja lik đavola, demona, trola ili slično.

Dva nerazdvojna lika, siroče Tiku i sveštenik, pijanac Nošin, su pomoćnici ovoj dvojici ratnika na njihovim misijama, a jedan drugom su učitelj i učenik. Nošin svojim molitvama pomaže grupi u njihovom pohodu, iako mu saputnici često ne veruju, a i sami duhovi “kamije”, koje poziva, nazivaju ga monahom od sake (japansko alkoholno piće). Ipak, družina se najviše uzda u njegove moći i moć molitve, kao i u snagu duhova.

Svaki od ciklusa počinje njegovim opisom, kako se seća reči svog učitelja sad već ostareli mudrac Tiku. “Voda je ogledalo duše. Mirna je, prozirna i čista kao jezero – za mudraca. Za lažljivca međutim, neprozirna kao ona ustajala u vazi. Za ludaka je uzavrela i nasilna poput pene što se diže nad najvišim talasom cunamija”.*

Crtež je sa dosta detalja i mnoštvom živopisnih boja koje upečatljivije dočaravaju ambijent u kojem se gradi priča. Ostvarenje objedinjuje crte horora i drame, a scene su detaljno prikazane i dijalozi su jasni i kratki.

* Citat iz izdanja izdavačke kuće Darkvud

Objavljeno 27. jula 2017. u dnevnom listu Danas.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x