“Kući po mraku” – Odrastanje u kolotečini palanačke sredine

0

Amerikanci možda nemaju izraz ”palanački mentalitet”, ali život i obrasci ponašanja u njihovim manjim i zabačenim gradovima nisu ništa manje jednolični negoli život u ovdašnjim selima i palankama.

“Kući po mraku” - Odrastanje u kolotečini palanačke sredine strip blog

Prikaz grafičke novele “Kući po mraku” autora Dejvida Smola u izdanju izdavačkih kuća Modesty Stripovi i Komiko

Upravo jedna od takvih sredina je gradić nadomak Kalifornije, Maršfild, u kome se odvija radnja grafičke novele “Kući po mraku”. Nakon svoje kritički veoma hvaljene grafičke novele “Šavovi” (2009), Dejvid Smol se još jednom bavi problematikom nesrećne adolescencije u Americi 50-ih godina. 

Rasel je trinaestogodišnjak, sin veterana Korejskog rata, veoma senzitivno dete sa izraženim samoposmatranjem i preispitivanjem sopstvenih emocija. Kada majka ostavi njega i oca alkoholičara, njih dvojica će pokušati da započnu novi život tako što će napustiti Ohajo. Shvatajući da nema novca za nekretnine u velikim gradovima, otac će se sa svojim sinom skrasiti u malom gradiću, pomenutom Maršfildu. 

Odnos Rasela i njegovog oca alkoholičara je krajnje razočaravajuć i bolan. Nesrećan i nezadovoljan svojim životom, nezadovoljan time kako je ispao njegov sin, otac Rasela često naziva slabićem. Raselov život postaje uveliko teži jer se sada nalazi u maloj sredini gde su različitosti nepoželjne, rasizam izražen na svakom ćošku, a kult muškosti i mačizma je poželjan obrazac ponašanja.

Pročitajte: “Evo mene, eto vas” – Strip u službi obrazovanja

Rasel se nalazi na novom raskršću i pred novim životnim problemima. On se nalazi u novoj sredini i upitno je hoće li ga vršnjaci prihvatiti. Nema osobu od poverenja sa kojom bi podelio nedoumice i patnju. Dok mu odnos sa ocem umire, Rasel se bori da se uklopi. Ostali dečaci su ili nasilnici, ili mladi mačo homofobi. Rasel uspeva da stvori odnos sa Vorenom, dečakom koji je nevidljiv za sve druge, te on i Rasel brzo postaju prijatelji. Međutim, kada Voren otkrije svoje homoerotske težnje, Rasel će pobeći od njega.

Kasnije će početi da se druži sa drugom dvojicom momaka, Kurtom i Vilijem. Kurt je primer onoga što proizvede mala sredina i palanački mentalitet. Sa svojih 13 godina on pokušava da zrači neustrašivošću, mačizmom i da uvek bude prvi koji će uraditi nešto svojstveno odraslima; da zapali cigaretu, da se napije, da kresne žensku. Kao takav, Kurt je sušta suprotnost Raselu, te će njihovo prijateljstvo završiti kobno i razočaravajuće po Rasela. 

Dejvid Smol nije preterano rečit, te se njegova grafička novela “Kući po mraku” iako ima skoro 400 stranica čita izuzetno brzo. Snaga njegove tehnike laviranog tuša je nešto što će vas obuzeti kada ovu priču budete držali u rukama. Njegovi kadrovi i zapanjujuće, tihe i emotivne sekvence dovode do atmosfere u kojoj se osećate kao da se pred vama odigrava film Bergmana ili Antonionija.

Dejvid Smol rođen je 1945. Bio je ilustrator i umetnički urednik Njujork Tajmsa, Plejboja, Vašington Posta i Eskvajera. Ilustrovao je slikovnice za decu, a po njegovim delima su nastajali i animirani filmovi. Sa grafičkom novelom “Šavovi” iz 2009. doživeo je svoj najveći uspeh. Novela je bila bestseler Njujork Tajmsa i dobila nagradu Američkih bioblioteka. Takođe se našla u finalu za Nacionalni književnu nagradu. “Šavovi” su prevedeni na deset svetskih jezika uključujući i srpski, takođe u izdanju kuće Modesty Stripovi.

Novela “Kući po mraku” je od ove godine (2019) dostupna i čitaocima sa ovih prostora, godinu dana nakon izlaska u Americi, zahvaljujući izdavačkim kućama Modesty Stripovi i Komiko. Izdanje je veoma kvalitetno, tvrdokoričeno i dolazi u B5 formatu. Predgovor Zorana Penevskog i pogovor Miroslava Cmuka, koji se analitički i psihološki osvrću na tematiku i pojedine zanimljive momente u ovoj priči, dolaze kao kvalitetna dopuna koja dodatno objašnjava neke segmente i podstiče vas da još jednom obratite pažnju na neke crteže.

Odrastanje u učmaloj sredini, etiketiranje od strane okoline, nasilje vršnjaka i pritisak prema onima koji su drugačiji su stvari koje su svima nama poznate, a u stripu “Kući po mraku” se o njima govori na konstruktivan način. Nemogućnost likova da u potpunosti izraze svoje emocije je problem koji će po sve njih imati grdne posledice, i u tome se kriju realnost i iskrenost koju ova grafička novela nosi u sebi. 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x