Parabellum 9: Ogromno i kvalitetno stripsko štivo!

1

Časopis “Parabellum” broj 9. objavljen je u oktobru 2019. godine od strane Udruženja strip autora i obožavalaca stripa Republike Srpske “Deveta dimenzija”. 

parabellum stripblog

Parabellum nam iz godine u godinu donosi mnoštvo stripova različitih autora, od doajena strip umetnosti, preko trenutno aktivnih profesionalaca, do anonimnih strip autora. 

Ove godine je akcenat stavljen na stripove koje je radio Bane Kerac i u samom časopisu pronalazimo mnoštvo njegovih ostvarenja. Na prvim stranicama su priče iz serijala “Ninja”, epizoda koja je štampana “5.000.000 za dragu suprugu” je u ovom broju Parabelluma premijerno objavljena, scenario je radio Kerac, a crtež Sibin Slavković, zatim strip “Magnum force”, a na poslednjoj korici – poleđini časopisa, pronalazimo epizodu čuvenog stripa “Billy The Pljuc”. 

Pročitajte: Ikonić: Treba više da se bavimo dečjim stripom i distribucijom u škole

Naravno, u časopisu postoji mnogo intervjua sa strip umetnicima. Tu su intervjui sa Banetom Kercom, Dobroslavom Bobom Živkovićem, Branom Nikolićem i mnogim drugim autorima. Spomenućemo i intervju sa predavačem u beogradskoj školi stripa “Đorđe Lobačev” Vladimirom Vesovićem, za koji je tehničku i novinarsku pomoć pružio urednik Strip Bloga.

Časopis je zaista jedna velika riznica stripskog sadržaja, koja može da upotpuni dane kada nemate nove stripove za čitanje, pa tako možete da uzmete časopis i pročitate neki strip mladih i neafirmisanih umetnika, ili da se podsetite nekih starih stripova koje ste voleli. 

parabellum stripblog

Od stripskog arsenala koji sadrži ovaj časopis, još bismo izdvojili i stripove kao što je strip Marka Stojanovića i Sabahudina Muranovića Murana “Drugi” koji je jedan od stripova iz zbirnog albuma “Do pakla i nazad” objavljenog prošle godine, 11. novembra, na Dan primirja u Prvom svetskom ratu. Zatim bismo izdvojili strip Alekse Gajića “Od Hadrijana do ponizne Sofije”, veoma specifičan strip, nacrtan na dugačkoj traci, a koji je izdat u Parabellumu u formi magazinskog stripa, zapravo u formi strip tabli. Ovaj strip je na ovakav način izdat i u Politikinom zabavniku ove godine, dok ga je izdavačka kuća System Comics objavila u formi trake, koja se nalazi u drvenoj kutiji, sa jednim otvorom na kutiji, kao prozorčetom pomoću kojeg vidimo strip, a traku pokrećemo rukama, uz pomoć točkića. Izdvojili bismo još i stripove crtača Marka Serafimovića i scenariste Ivana Veljkovića “Kupovina” i nagrađivani strip na ovogodišnjem Međunarodnom salonu stripa u Beogradu “Dolina jorgovana” crtača Nebojše Remeljeja i scenariste Miloša Simića.

novi baner

Parabellum je ogromno stripsko štivo, štampano na 300 stranica i predstavlja bitno ostvarenje u Banjaluci, gde se objavljuje, ali i regionu.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
mr Dragan Bogičić
mr Dragan Bogičić
2 years ago

Strip “Od Hadrijana do ponizne Sofije”, je publikovao “narodni muzej Veliko Gradište”.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x