Johnny Cash – rođendan velikana slavimo njegovom strip biografijom

Pop kultura često velikom brzinom čini da neki velikani iz istorije pređu u mitove i legende.

johnny cash strip blog

Na današnji dan rođen je veliki Johnny Cash. Iako je prošlo više od 15 godina od smrti umetnika, njegov uticaj na muziku traje. Na neki način Johnny Cash je stekao status superheroja, a svaki superheroj mora imati svoju strip novelu. Cash 2009. godine dobija svoju strip biografiju “Johnny Cash: I See a Darkness” koju je nacrtao i napisao Nemac Reinhard Kleist. Strip je nagrađen brojnim nagradama za grafičke romane.

Strip počinje scenama inspirisanim pesmom Folsom Prison Blues. Mladi Johnny ubija nevinog čoveka, zatim seda pored njega i pali cigaru dok leš bledi. Ovim je postavljen ton ostatka stripa. Taj ton je naravno mračan, jasno definisan crno belim slikama i senkama. Crni ekspresionizam vidi se i u nazivu za koji je odabrana pesma “I see a Darkness”. Kako se Cash ne smatra klasičnim muzičarem, već i pripovedačem, tako i Kleist pokušava da ispriča priču o Cashu i tome kako je on video njegove pesme. Umesto klasične biografije, njegov cilj je da uhvati emocionalno iskustvo muzike u vizuelnom mediju, prilagođavajući neke od njegovih najpoznatiji pesama u mini narative između prikaza Cashovog života.

Kleist je ovime napravio dobar posao razbijajući strip u poglavlja i plasirao jednu novu tehniku kojom muziku prenosi muziku u tihe stripovske panele. Ipak, ono što najviše ističe Kleistov sjajan prikaz Cashovog hladnog života je njegova umetnost sa kistom i nijansama sivila. Vidi se kako je dugo proučavao Cashove slike i video materijal, te je jasno rekreirao neke od njegovih prepoznatljivih manira, kao što je način na koji svira gitaru sa pogrbljenim ramenima.

Pročitajte: David Bowie u stripovima

johnny cash strip blog

“Johnny Cash: I see a Darkness” se čita kao produžena verzija njegove holivudske biografije “I walk the line” sa Joaquin Phoenixom, produbljujući elemente koje je film prekrio. Film i strip najveću pažnju posvećuju njegovom Folsom Prison koncetu, ali Kleist uspeva da uhvati bolju emociju tog događaja koji se smatra jednim od najuzbudljivijih koncerata u istoriji. Kleistova strip biografija o Johnny Cashu možda nije sveobuhvatna i pronicljiva, ali fanovima pruža sjajan vizuelni uvid u ključne trenutke njegovog života. Postoje velika vremenska preletanja koja je Kleist namerno uradio, jer nije hteo da uradi potpuno preciznu i sveobuhvatnu priču, već je suštinski sveo priču na dramatičnu legendu o pevačevom životu. 

Strip se završava kako je i počeo, vizuelnim pričanjem priče iz jedne od njegovih pesama. U pitanju je “Ghost Riders in the Sky” o kauboju koji se sukobljava sa svojim demonima. Na kraju, ovaj strip je tiha muzika i repertoar koji je must read za svakog pravog fana čoveka u crnom.

Ostavite strip komentar

avatar
  Subscribe  
Notify of