Kako su se kreatori One Piece i Naruta oprostili od Akire Torijame

0

Žal za odlaskom velikog mangake Akire Torijame ne jenjava…

Kako su se kreatori One Piece i Naruta oprostili od Akire Torijame

Među autorima koji su se oprostili od Akire Torijame, autora mange Dragon Ball koji je preminuo 1. marta, nalaze se i dva najuspešnija manga umetnika poslednjih godina: Eičiro Oda (One Piece) i Masaši Kišimoto (Naruto).

Zapravo, i Oda i Kišimoto su u prošlosti više puta izjavljivali da se osećaju dužni Akira Toriyama, koji je počev od sredine osamdesetih, sa Dragon Ball-om, napravio žanr borbeni shonen, odnosno mangu za decu koju karakterizuju borbe, i učinio je popularnom širom sveta. U tom smislu, najpoznatija dela dvojice pomenutih autora pronašla su prostor, odnosno One Piece i Naruto (obe mange su objavljene u Weekly Shōnen Jump, istom časopisu u kojem je Dragon Ball debitovao).

„Zaista sam mu se divio odmalena“, rekao je Eičiro Oda. „On je bio jedan od onih koji je preuzeo dirigentsku palicu u doba kada bi zbog čitanja mange mislili o sebi da ste ludi i uveo je eru u kojoj su i odrasli i deca mogli normalno uživati u čitanju mangi. Pokazao nam je da manga može postati globalno popularna. Bilo je kao da vidim heroja u akciji.” oprostili

Pročitajte: Do sledećeg susreta: Akira Torijama

Masashi Kishimoto se u opraštanju fokusirao na svoje iskustvo s mangom Akire Torijame: «Odrastao sam uz njegovu mangu, Dr. Slump u prvim godinama osnovne škole i Dragon Ball u prvim godinama srednje škole, i bilo je prirodno da je njegova manga deo mog života. Čak i kada sam imao loš dan, Dragon Ball bi me naterao da sve zaboravim. Kao momku sa farme bez ičega, ovo mi je zaista bilo olakšanje. Zaista mi se dopao Dragon Ball!”

„Kada sam bio student, iznenada se završio Dragon Ball, koji je bio redovan deo mog života toliko godina,“ nastavlja Kišimoto. „Osećao sam dubok osećaj gubitka i nisam znao šta da očekujem. Ali u isto vreme, to je bila prilika da se shvati prava veličina majstora koji ga je stvorio. Želim da stvaram dela poput njega! Želim da budem kao on! A kada sam krenuo njegovim stopama da postanem manga umetnik, osjećaj gubitka je nestao. Zato što sam voleo da pravim mange. Prateći svog učitelja, uspeo sam da pronađem novu zabavu.”

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x