5 zanimljivosti o Asteriksu koje niste znali

0

Danas likovi iz stripova prilično dominiraju popularnom kulturom, a većina njih su naravno američki superheroji Marvela i DC-a.

5 zanimljivosti o Asteriksu koje niste znali

Jedan od najpopularnijih neameričkih stripova koji je takođe visoko rangiran u pop kulturi po svojoj popularnosti i važnosti je Asteriks. Popularnost Asteriksa ne jenjava već šest decenija. Kreiran od strane scenariste Renea Gošinija i crtača Alberta Uderza, Asteriks je debitovao kao strip u francusko-belgijskom časopisu Pilote još daleke 1959. godine. Prvi tom objavljen je 1961. godine, a do danas se zbirka priča o Asteriksu proširila na 40 tomova. znali

U nastavku vam donosimo 5 zanimljivosti o Asteriksu koje niste znali, a na kakvim bi mu pozavideli i mnogi popularniji strip junaci:

1. Asteriks nosi titulu najprevođenijeg stripa, koji je preveden na 111 jezika i dijalekata.Do danas je prodato preko 385 miliona stripova o Asteriksu, stoga i ne čudi što je ovaj strip preveden čak i na jezike poput velškog, latinskog i esperanto.

2. Francuzi su 1965. godine lansirali svoj prvi svemirski satelit i nazvali ga po svom najpopularnijem strip junaku, Asteriksu.

Pročitajte: Kada i gde se Kortu Maltezeu gubi svaki trag?

3. Asteriks se koristi kao obrazovno sredstvo koje pomaže studentima da nauče latinski i starogrčki. Većina tomova stripova o Asteriksu je prevedena na latinski i starogrčki. Ove posebne verzije knjiga su objavljene s pratećim vodičima za nastavnike, tako da se mogu koristiti za pomoć u podučavanju učenika ovim drevnim jezicima. Iako stripovi očito uzimaju dosta istorijskih sloboda u pripovedanju, dosta detalja i dizajna su tačni, što Asteriksa čini popularnom nastavnim metodom među profesorima istorije

4. 1991. godine Asteriks i Obeliks su se pojavili na naslovnoj strani kultnog magazina Time. U pitanju je specijalno izdanje Time-a posvećeno Francuskoj. U izdanju, koje je dobilo naslov „Nova Francuska“, Asteriks je opisan kao simbol „nezavisnosti Francuske i prkosa globalizaciji.

5. 1989. godine u Francuskoj je otvoren tematski zabavni park posvećen Asteriksu. Park Asteriks je jedno od najpopularnijih destinacija u Francuskoj, a nalazi se tridesetak kilometara od Pariza. Godišnje ovaj park poseti preko 2 miliona posetilaca, što ga posle Diznilenda u Francuskoj čini drugim najpopularnijim parkom u zemlji.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x