7 smrtnih grehova: Brutalnost starog Zapada!

0

Požuda, gordost, pohlepa, zavist, proždrljivost, gnev i lenjost su sedam smrtnih grehova koji su spojili sedam propalica osuđenih na smrt sa prevrtljivim sveštenikom koji još uvek nije izgubio savest.

7 smrtnih grehova stripblog

7 smrtnih grehova

Negde na zatucanom jugu Sjedinjenih Država, neposredno nakon krvavog građanskog rata za ukidanje ropstva na naplatu je došao stari greh evropskih doseljenika počinjen sarosedelačkim narodima tih prostora. Poglavica Komanča Crni oblak, kivan na ljude koji su mu odveli tek rođenu kćerku započinje svoju osvetu u krvi i ne namerava da je završi sve dok sodomično i gomorično naselje naseljenika u potpunosti ne uništi.

Pročitajte: “Nestanak Raja” – Zlo pod kalifornijskim Suncem

Katolički fundamentalisti zaslepljeni idejom stvaranja jednakog sveta u kojem će svi biti sluge jednog boga bez prava na samostalno opredeljenje započele su teror nad svima koji drugačije stoje oko Tregdilove misije. Otac Antonio kojem je poverena indijanska devojčica na čuvanje i obrazovanje, godinama trpi bol u srcu zbog nevinih žrtava nastalih nakon učinjene velike greške katoličke misije. Ne mogavši više duši da ugodi započinje samoubilačku misiju u Komančeriju kako bi devojčicu koja ga obožava vratio njenom pravom ocu. Za ovaj pohod je odabrao najgore od najgorih njuški tadašnjeg Teksasa, pohlepne i ohole revolveraše, razvratne bludnike i gorde lekare, proždrljive kanibale kao i gnevnu trudnicu robinju koja je optužena da je zapalila sopstvene gazde. Grupa je predvođena Džerikom Maršom veteranom severnjačkih snaga i predvodnikom okrutne ratne grupe koja je sejala strah sivim uniformama sa juga. Njega, u duši ranjenog za dvema ćerkama koje je davno izgubio ništa na svetu ne veže sem želje da njih dve zbrine, da budu slobode i uživaju u svemu što nikada nisu imale.

Sedam grešnika ogrezlih u sedam smrtnih grehova u maršu smrtonosne misije na indijansku zemlju, konstantno na nišanu rendžerskih revolvera i nestrpljivih izviđača Komanča, smelo stupa pravo zarad višeg cilja.

7 smrtnih grehova je one shot strip sa brzom i jednostavno mradnjom, punom akcije. Kadrovi se smenjuju filmski, a dinamika tabli odgovara najsavremenijim kinematografskim ostvarenjima. To svakako ne čudi kada znamo da je scenarista stripa Zi Čan scenarista serije Gotam koja je prethodila Foksovom Betmenu, kao i Bilo jednom, Deca izumitelji i Hladna je noć. Ovo je prvi strip filmskom i serijskom scenaristi što svakako ostavlja veoma pozitivan utisak činjenicom da mnogi filmski radnici žele da se oprobaju u stripu kao jednom sasvim drugačijem načinu izražavanja.

Crtač stripa Artjom Trahanov je rutinski, čini se, odradio dobro postavljen zadatak iskusnog scenariste i sa kolorom Đulije Brusko na koji smo navikli na Aronovim i Gerinim serijalima Skalpirani i Tarantinovim i Gerinim Đangom učinili su kompletan dojam. Inače, crtač je poreklom iz Rusije, a radio je na stripovima poput First knife i Undertow, a sticajem okolnosti danas živi u Beogradu sa ženom i ljubimcima.

Fenomenalna radnja koja ostavlja bez daha i koja se u dahu čita, tako je jednostavno urađen i čita se kao da se gleda strip. O Darkwoodovom izdanju u ediciji Siskvač se ne treba puno reči potrošiti. Sjajan prevod Ivana Jovanovića, izdanje Propovednikovog i Milerovog kvaliteta i formata i to je to.

Jedno nesvakidašnje čitalačko iskustvo za vestern sladokusce.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x