“Total”: Totalna filozofija biznisa

0

Francuski autor Igo Bjenveni je dao sebi na volju da prokomentariše tokove svetske ekonomije koji nisu tako jednostavni.

total stripblog

Prikaz stripa “Total” Iga Bjenvenija u izdanju Komika

Upravo je to ono što Bjenvenijev rad odmah izdvaja pred publikom, jednostavnost reči što svakako doprinosi tome da se kompleksna filozovija biznisa razume i kroz samo jednog protagonistu priče shvati na veoma pitak način.

Pročitajte: “Šenžen”: Putevima jednog autora…

Strip “Total” je autorsko delo Iga Bjenvenija za izdavačku kuču Denoel 2021. godine koja svoj rad usmerava na eksperimentalna dela. “Total” je strip koji dosta nestandardno obrađuje temu. Crteži i postavke tabli sa svega dve scene su klasičnog tipa, ali likovi, njihova garderoba, držanje kao i koncept razvoja radnje su pričino drugačiji i nesvakidašnji.

Priča zatiče biznismena Dorela na svom vrhuncu ekonomske moći. On u svojim razvijnim centrima patentira proizvode isključivo namenjene ljudima koji vikendom mogu otići u svemir turistički i to ličnom svemirskom letelicom. Ovo je prikaz moći biznismena Dorela i samo nebo mu je granica. Bez sve sumnje, osnovni element ovakve priče jeste mlada ljubavnica i razvod od žene kojoj ostavlja šlepere novca kojim može sve redom umermeriti oko sebe. Da stvar bude potpuna, politika mora imati svoje mesto u ovakvoj temi i na ovakvom mestu. Svakako negativna strana politike i njen kancerogeni uticaj na pojedince neminovno jede sve što joj se suprotstavi. Ali i to sve pronađe svoj put, nastavi dalje i obnavlja se.

-Muškarci obožavaju da gledaju tuđe neuspehe: Ljudi koji gube pridružuju se njihovim redovima. Njihova osrednjost ih zbližava. Svi smo mi neuspešni. Svi kad-tad postaemo gubitnici. Znate li šta se dogodi kada čovek uspe? Oporezuju ga – Kirt Dorel, 2053.

Zaista svojevrsan citat Bjenvenijeve filozofije ekonomije koju je posmatrao, proživljavao, prožima i promišljao o njoj. Uticaj kapitalizma na obične ljude je svakodnevan, vidljiv i toliko velik da mu se ni najjači pojedinci ne mogu odupreti. Svi, ali apsolutno svi na ovoj planeti, pa čak i one male društvene zajednice koje ga odbaciju, zavise od kapitalizma. On je taj koji kroji sve segmente života i apsolutno zalazi u svaku pukotinu praveći je još većom. I zato je Igo Bjenveni koristeći 360 tabli stripa pojednostavio ono što nam svima oblikuje život, daje životni vek i kreira smisao.

Igo Bjenveni je rođen 1987. godine. Bavio se animacijom i radio” je na filmu “Volim te”. Kasnije je svoje interesovanje preusmerio na strip uz Marvelovog Ant-mena, a onda stvara jedno avangardno delo “Premium+” inspirisano samo jednim malim prisluškivanjem biznismena prolaznika na aerodromu.

Izdavačka kuća Komiko je objavila Total 2023. godine sa prevodom Sonje Ivanović u izdanju malog formata sa kvalitetnom hartijom i tvrdim povezom.

“Total” je, kao što već rekosmo folozofija sistema, tokova novca, kapitala, ali uprošćena, onakva da je razumeju svi.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x