Kraj serijala Alan Ford…

0

Nedavno smo pisali o jubilarnom 650. broju najpopularnijeg strip serijala u Jugoslaviji, Alanu Fordu, a sada Max Bunker najavljuje kraj serijala.

Kraj serijala Alan Ford...

Luciano Secchi, poznatiji kao Max Bunker, u prilogu na italijanskoj televiziji povodom jubileja 650. broja serijala, otkrio je kako bi se avanture čuvenog tajnog agenta trebale završiti sa 660-im brojem strip serijala Alan Ford. Bunker se planira posvetiti stvaranju novog strip serijala sa novom junakinjom pod imenom Petra u glavnoj ulozi.

U Italiji je izašao jubilarni 650. broj Alana Forda, jednog od najdugovečnijih strip serijala u toj zemlji, koji je postao neverovatno popularan i na prostoru bivše Jugoslavije. Novinari italijanske televizije TGR Lombardia tim su povodom razgovarali s Lucianom Secchijem (84), poznatijim pod pseudonimom Max Bunker, izdavačem i tvorcem Alana Forda koji je scenarije za avanture smotanog tajnog agenta i Grupe TNT pisao od 1969. godine do danas. 

Pročitajte: Marv Wolfman ponovo piše strip o Blejdu

,,Moram priznati da sam se umorio od Alana Forda i odlučili smo da će izlaziti još 10 brojeva i onda je kraj. Vreme je da ga zameni novi lik, ovaj put ženski. Zvat će se Petra” izjavio je Bunker novinarima italijanske televizije, koji su izračunali da je u protekle 54 godine redovnog izlaženja objavljeno 80.000 stranica tog stripa. Bunker zasad nije pojasnio hoće li Petra biti deo grupe TNT, koju osim Alana Forda čine čuveni likovi poput Broja Jedan, Boba Rocka, Sir Olivera, Grunfa, Šefa, Jeremije. Tu su i nezaboravni negativci Superhik, Beppa Joseph, Veliki Cezar, Gumiflex, Antenman…

Alan Ford se u Jugoslaviji pojavio 1970. godine i u sledeće dve decenije je stekao kultni status, ponajviše zbog genijalnog prevoda Vjesnikovog urednika Nenada Brixy-ja. Avanture ekipe iz čuvene Cvjećarnice imale su toliko dodirnih tačaka sa stvarnim životom na ovim prostorima, pa su i danas, možda više nego ikad, aktualne mnoge čuvene replike iz ovog strip serijala.

Na našim prostorima su se o Alanu Fordu pravile pozorišne predstave, organizovale izložbe i pisale knjige. Kolekcionarska strip izdanja Alana Forda u Hrvatskoj izlaze i danas, u izdanju izdavačke kuće Libellus.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x