Autorka kultnog Persepolisa, Marđan Satrapi, neće više praviti stripove

0

Marđan Satrapi, autorka Persepolisa, jednog od najprodavanijih grafičkih romana ovog veka, izjavila je da više ne želi da pravi stripove.

Autorka kultnog Persepolisa, Marđan Satrapi, neće više praviti stripove

Tokom intervjua za Publishier’s Weekly, Marđan Satrapi je izjavila da su ,,stripovi prelepi, a ja sam mnogo crtala u prošlosti. Ali nikad više neću raditi stripove. To poglavlje mog života je iza mene. I oduvek sam bila ovakva: ja sam kao mašina koja se ne može vratiti na staro.”

,,„Problem sa stripovima je u tome što, iako će se činiti da sama sebe hvalim, ali kada sam napravila prvi strip dobila sam veliku pažnju. Uradila sam još dva i bilo je isto”, objasnila je kasnije Marđan Satrapi. „To je nešto što znam da radim. Nije da znam tajni sastojak: ne mogu drugima otkriti formulu. Ali to više nije izazov, jer znam kako se to radi. Moj život se zasniva na istraživanju, a ne zoni komfora. Volim haos. Neću živeti još 300 godina. Moram da istražim sve što mogu pre nego što umrem.”

Pročitajte: “The Deviant” – Novi horor strip Jamesa Tiniona IV

Marjane Satrapi rođena je u Teheranu 1969. godine u porodici progresivnih ideja. Bila je svedok islamske revolucije, a potom je svoju adolescenciju provela u Beču. Kasnije je opisala evoluciju svoje zemlje i svoju evropsku avanturu u autobiografskom grafičkom romanu Persepolis. Objavljivan od strane L’Association u četiri izdanja između 2000. i 2003. i sakupljen 2007. godine, Persepolis je bestseler koji se smatra jednim od najvažnijih savremenih stripova.

Nakon toga, Marđan Satrapi je napravila još dva stripa – Piletina sa šljivama i Vezovi, pre nego što se posvetila filmu. Kao režiser potpisala je animiranu adaptaciju Persepolisa zajedno sa Vincentom Paronnaudom i igrani film Piletina sa šljivama (2011), kao i La Bande de Jotas (2013), The Voices (2014) i Radioactive (2019).

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x