Ko su Stripotetke, šta pripremaju i šta hoće od nas?

0

Strip autorke u Srbiji su veoma aktivne i svojim radovima pokazuju puni kapacitet angažovanosti na polju stvaralaštva priča i drugih umetničkih aktivnosti.

stripotetke stripblog

stripotetke

Međutim, stiče se utisak da su one uvek skrajnute i da se ne vide dovoljno iza paravana suprotnog pola. Ova i prošla godina su rad autorki na stripu istakle uz nekoliko skandala, pre svega onaj sa izložbom Vekovnika gde nisu jasno naznačene učesnice čija su dela izlagana, a zatim i jubilej Hogara u Zabavniku za koji su kao ilustratori pozvani samo muški autori.

Pročitajte: Sara i Ana Živković: U stripovima volimo da prikazujemo mentalno stanje ljudi

Ako si i ranije kuvala ta ideja o ženskom, striposkom udruženju, verujemo da su ovi događaji potegli i pogurali tu priču. Udruženje Stripotetke nastalo je upravo iz potrebe da se autorke istaknu i da njihov rad postane vidljiviji:

-Udruženje Stripotetke nastalo je kao odgovor na slabu vidljivost autorki na domaćoj strip-sceni, a sa ciljem da se sistemski i konzistentno utiče na unapređenje scene i statusa autorki kroz autorska strip-izdanja, društveno angažovana izdanja i projekte, edukaciju u oblasti stripa, edukaciju o ženskom strip-stvaralaštvu i umrežavanje strip-autorki i autora, navedeno je iz Udruženja Stripotetke za naš portal.

Udruženje su osnovale četiri autorke Jana Adamović, Dragana Radanović, Danica Jevđović i Ana Milojković.

Stripotetke su odmah najavile i svoj veliki projekat, a to je antologija “Kod kuće” između čijih korica će se naći radovi autorki Ive Atoski, Selene Danilović, Jelene Đorđević, Lee Embeli, Ivane Filipović, Biljane Mihajlović i Ane Petrović:

– Kod kuće” je fascinantna antologija stripova, nastala kao rezultat kreativne inicijative umetničkog udruženja Stripotetke. Antologija okuplja jedanaest talentovanih strip autorki iz Srbije, koje su kroz kratke stripove obradile temu rada od kuće i probleme koji nastaju kada se granice između rada od kuće i rada u kući izgube. Antologija i prateća izložba Kod kuće doprinose većoj vidljivosti ženskog strip-stvaralaštva i bogatstvu domaće-strip scene. Izdanje je nastalo u saradnji sa izdavačkom kućom Besna Kobila, uz podršku Francuskog instituta Srbije, SKCNS, agencije Komunikart i kolektiva mladih žena Femix, najavili su iz udruženja.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x