Preminuo je veliki Džon Romita

0

Džon Romita, jedan od najvažnijih američkih strip crtača, preminuo je u 93. godini.

Preminuo je veliki Džon Romita

Rođen 1930. godine, Džon Romita je odmah pokazao talenat za crtanje i tako je počeo proučavati stil nekih autora kako bi shvatio kako su stripovi nastali i koji su elementi bili neophodni da ih učine boljim od drugih medija. Među njegovim omiljenim ilustratorima bili su Džek Kirbi, koji je u to vreme crtao avanture Kapetana Amerike sa Džoom Sajmonom i Milton Kanif, autor dnevnog, novinskog stripa Terry and the Pirates.

Nakon škole, Džon Romita je odmah krenuo da radi, i kao ilustrator i kao crtač. Ubrzo nakon toga, tušer Lester Zakarin mu se obratio kao crtač iz senke za priču od dve stranice. Iako je bio zauzet novim poslom ilustratora za Forbes Lithograph, Romita je prihvatio, jer je s tim jednostavnim zadatkom mogao zaraditi više nego što bi dobio za sedam dana u kompaniji.

Tu priču – koju su ubrzo pratile i druge – objavio je Timely Comics. Tako je Romita upoznao Stena Lija, rođaka izdavača, koji je bio odgovoran za upravljanje celokupnom linijom stripova tamo. Nije prošlo mnogo pre nego što je Romita počeo zarađivati svoje prve kredite (opet u paru sa Zakarinom).

Skoro do kraja pedesetih Romita je nastavio da radi kao slobodnjak za Stena Lija i Timely, crtajući najviše horor i ljubavne priče, ali domogao se i glavnog lika izdavačke kuće, Kapetana Amerike kog su 1941. godine stvorili Sajmon i Kirbi, jedan od njegovih omiljenih stripova iz detinjstva.

Godine 1955. Romita je počeo raditi za National/DC Comics, ponovo kao slobodnjak, specijalizovan za ljubavne stripove, na antologijskim naslovima sa evokativnim imenima kao što su Secret Hearts, Heart Throbs, Falling in Love, Girls’ Love Stories, Girls’ Romances i Young Love. Ali Džon Romita je želeo da crta superheroje, koje je 1961. godine oživeo Sten Li, pa se vratio u Marvel.

Pročitajte: Novi noir strip o Osvetnicima

Njegov prvi zadatak bio je da zameni Volija Vuda na Daredevilu, po scenarijima samog Lija, između kraja 1965. i početka 1966. Međutim, kada je Ditko zaista napustio Marvel u leto 1966., John Romita je postao novi ilustrator Spajdermena. Dizajner će ostati u serijalu dugi niz godina s različitim ulogama, pomažući u modernizaciji lika, stvaranju drugih koji su postali fundamentalni za Marvelov univerzum, kao što su Kingpin i njegova supruga Vanesa (po uzoru na Milton Kanifovu Dragon Lady) i dajući dubinu i savremenost ženskih likova kao što su Gwen Stacy i Mary Jane Watson.

Nakon što je njegov serijal Spajdermena završena, Džon Romita je ostao stub Marvel Comicsa dugi niz godina, barem do kasnih 1980-ih, služeći kao umetnički direktor izdavača i brinući se da naslovnice budu u skladu s onim što je nazvao “Marvel Style”. A u međuvremenu je crtao Kapetana Ameriku, Fantastičnu četvorku i mnoge druge likove, doduše sporadično. Ali Spajdermen je uvek bio tu u prvom redu, toliko da je 1977. godine Romita inaugurirao, sa Stenom Lijem, dnevni strip kaiš posvećen tom liku, koji je potom crtao tri godine zaredom.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x