Jim Lee je novi predsednik DC Comics-a

0

Istaknuti strip umetnik Jim Lee postao je novi predsednik DC Comics-a

Jim Lee je novi predsednik DC Comics-a

Jim Lee je promovisan u predsednika DC Comics-a i glavnog kreativnog direktora. Lee će direktno odgovarati Pam Lifford, predsednici globalnih brendova i franšiza u Warner Bros. Discovery-a, kompaniji koja poseduje DC Comics.

Njegove primarne dužnosti uključuju vođenje kreativnih timova u DC Comics-u i vođenje kreativnih napora za integraciju popularnih DC likova i priča kroz sve oblike medija.

Lee-jeva karijera u stripu počela je 1987. kada je počeo da ilustruje naslove Alpha Flight, The Punisher War Journal i kasnije Uncanny X-Men za Marvel Comics. Takođe je počeo pisati izdanja X-Men zajedno s Chrisom Claremontom 1991. godine. X-Men #1 (koji sadrži široko priznate i omiljene naslovnice koje je napravio Lee) i dalje drži rekord kao najprodavaniji američki strip svih vremena sa otprilike 8,2 miliona prodatih primeraka. Godinu dana kasnije, Lee je napustio Marvel i osnovao Image Comics zajedno s Erikom Larsenom, Robom Liefeldom, Toddom McFarlaneom, Whilceom Portaciom, Marc Silvestrijem i Jimom Valentinom. Tamo je osnovao izdavačku kuću Wildstorm Productions i počeo objavljivati naslove kao što su WildC.A.T.s, Stormwatch, Gen13 i još mnogo toga.

Pročitajte: Satovi sa erotskim ilustracijama Mila Manare

Lee se vratio u Marvel 1996. godine da bi radio na naslovima kao što su Iron Man i Fantastic Four pre nego što se vratio u WildStorm. Godine 1998. WildStorm je prodan kompaniji DC Comics i Lee je počeo da radi za izdavača i počeo da ilustruje brojne naslove kao što je Batman (Lee je ilustrovao priču iz 2002. “Hush”, koju je napisao Jeph Loeb), Superman i mnoge druge.

Kada je prešao u DC, Lee je počeo da se uzdiže kroz izvršne rangove kompanije i promovisan je u suizdavača zajedno s Danom DiDiom 2010. Od tada je nadgledao brojne izdavačke programe, uključujući ponovno pokretanje DC-ja New 52, 2011. godine i ponovno pokretanje DC Rebirth 2016. godine. Lee je zamenio Geoffa Johnsa na mestu glavnog izvršnog direktora DC-a 2018. godine. Iako trenutno nije vezan kao direktan tvorac za bilo koji tekući DC serijal, on redovno ilustruje naslovnice za naslove kao što su Batman: One Bad Day, The Riddler: Year One i još mnogo toga.

James Gunn, koji je u novembru 2022. promovisan u izvršnog ko-direktora Warner Bros. Discovery-a zajedno s Peterom Safranom, ranije je izjavio da je već počeo raditi s Lee-jem na poboljšanju koordinacije između DC-jevog izdavaštva i razvoja filmova i televizijskog programa.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x