8. mart: Dodatak u dnevnom listu Danas – Ilustratorke crtaju Helgu!

0

Povodom Dana žena ovog jutra u listu Danas specijalni dodatak na osam strana u kojem je objavljeno 19 ilustracija Helge, junakinje iz stripa „Hogar Strašni“.

helgu stripblog

Foto: Dnevni list Danas

Ilustratorke, strip autorke i Stripo-Tetke, kako se predstavljaju, u uvodnom tekstu navode da Dan žena proslavljamo i u znaku Helge, poznate junakinje iz stripa „Hogar Strašni“, piše list Danas.

Pročitajte: Da li je za Politikin zabavnik stvaralaštvo strip autorki manjeg kvaliteta?

Nedavno je Politikin Zabavnik proslavio jubilarnih 50 godina od nastanka ovog stripa, a njegovi čitaoci mogli su da vide omaže „15 najstrašnijih“ ilustratora, među kojima, zahvaljujući odluci uredništva, nije bila uvrštena nijedna ilustratorka.

-Mi autorke nismo želele da sedimo skrštenih ruku i čekamo izvinjenja. S oduševljenjem smo prihvatile poziv Danasa da ispravimo propust i pokažemo svoje umeće. Tema Helge i drugih ženskih likova koji se pojavljuju u „Hogaru Strašnom“ prirodno se nametnula. U stripu, Helga je neretko primer kalupa tradicionalnih ženskih uloga kojih u savremenom društvu težimo da se oslobodimo. Na našim ilustracijama pak, Helga je snažna, hrabra, vešta, zaštitnica i osvajačica koja zna šta hoće. Rogati šlem tako postaje osmomartovski amblem borbe za jednakost, navode one.

Reč je o 19 autorki: Jana Adamović Yana, Dragana Radanović, Ivana Filipović, Korina Hunjak, Ivana Armanini, Danica Jevđović, Helena Janečić, Lea Embeli, Klara Rusan Klarxy, Irena Jukić Pranjić, Helena Klakočar, Ana Petrović, Dragana Kuprešanin, Ana Milojković, Nejra Turčinović, Marina Veselinović, Tijana Knežević, Nada Serafimović, Jelena Đorđević.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x