“Frankenštajn: Živ je, živ!”: Poslednje remek-delo majstora horora!

0

Ikona američkog, horor stripa Berni Rajtson je u svom poslednjem delu ponovo oživeo lik kojeg je oslikao mnogo godina ranije.

ziv je stripblog

Prikaz stripa “Frankenštajn: Živ je, živ!” Stiva Najlsa, Bernija Rajtsona i Kelija Džounsa u izdanju Čarobne knjige

živ je

Zajedno sa Stivom Najlsom istaknutim scenaristom započeo je priču, nastavak novele Meri Šeli iz 1818. godine “Frankenštajn” o čoveku kojeg je stvorio naučnik od raznih delova tela umrlih ljudi.

Pročitajte: “Frankenštajn” – Balada o ljudskosti

Stiv Najls je pozvao Rajtsona sa idejom da se napravi jedna priča, nastavak kako bi se prikazao Frankenštajnom život nakon završetka knjige, koja doista i ostavlja prostor za nadogradnju priče.

Prvo pojavljivanje ovog čudovišnog stvora, u strip izdanju “Živ je, živ” odigralo se pod šatrom Stenger’s Funland cirkusa i karnevala kao jedno od čuda prirode kojeg se publika užasava. Zatim su nastavili njegovu sagu užasa i propadanja sa planine okovane ledom sve do kuće doktora Sajmona Inglsa naučnika koji poznaje hemiju, alhemiju i medicinu. Njega je ovaj naučnik oporavio i pružio mu mogućnost za nastavi. Stvor je počeo da čita i da se obrazuje, spoznaju ljudske sudbine i strahove, ali od jednog nije mogao da pobegne. Neprihvaćenost koja ga je pratila čitavog bivstvovanja i užasavanje pojavom i nezgrapnim telom dovela je do toga da bude omražen. Sa druge strane, on je ubica kojeg savest izuzetno progoni i koji nema mogućnost ispravke života.

Rajtson i Najls su ovu priču posvetili ljudskoj strani stvora nastalog od mrtvog ljudskog tkiva. Rajtsonov crtež je ostao na nivou iz 1983. godine kada je ilustrovao knjigu Meri Šeli i tako stvorio vanvremenske ilustracije koje su nadživele autora. Međutim, već teškog zdravstvenog stanja 2017. godine odlučuje da poslednje table prepusti Keliju Džounsu koji je pod njegovim nadzorom završio strip i Rajtsonovo delo je bilo do kraja uobličeno iako on na nije uspeo da uživa u njemu.

Ono što zaista čini čudovište opisano je u ovoj grafičkoj noveli i to je ono što je Najls doneo svojim scenarijom, a vrsni poznavalac i stvoritelj horora Rajtson kaleći se kroz različite serijale na kojima je radio (Stvorenje iz močvare, mnoštvo različitih horor priča, The Walking Dead i druge) preneo na table sa zastrašujućim detaljima, mračim ambijentom, dekorima i tušerskim majstorijama.

Knjigu “Frankenštajn: Živ je, živ!” objavila je Čarobna knjiga u ediciji Veliki novi svet kao knjigu broj 2, sa fantastičnim prevodom vrlog Draška Roganovića u malo užem, a višem izdanju od A4 formata i sa srebrnim utisom i veoma kvalitetnim papirom.

Ljudska strana čudovišnog bića prikazana je na istančan način u poslednjem delu na kojem je radio iskusni majstor horora Barni Rajtson.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x