Nagrade i priznanja na 24. Balkanskoj smotri mladih strip autora 2022

0

Na 24. Balkanskoj Smotri Mladih Strip Autora održanoj 21-27. juna 2022. godine u konkurenciji od 3046 učesnika iz rekordnih 82 zemalja sa prostora Evrope, Azije, Afrike…

priznanja stripblog

…Australije, Severne i Južne Amerike, internacionalni žiri u sastavu: predsednik žirija Milorad Vicanović Maza (strip crtač i ilustrator), Lasko Džurovski (strip crtač i ilustrator) i Marko Stojanović (strip scenarista i teoretičar) dodelio je sledeće nagrade. Memorijalnu plaketu Nikole Mitrovića Kokana u kategoriji strip crtača dobio je Nikola Čižmešija iz Hrvatske. Diplomu za istu kategoriju dobila je Rafaela Koni iz Grčke. Memorijalnu plaketu Nikole Mitrovića Kokana za ilustraciju dobila je Julijana Mijailović iz Šapca. Diplomu za istu kategoriju dobili su Ilina Najdenova iz Bugarske i Mile Mićić iz Bosne i Hercegovine. Memorijalnu plaketu Nikole Mitrovića Kokana za scenario dobio je Tudor Vidoni iz Rumunije. Diplomu za istu kategoriju dobila je Isidora Ceravac iz Rume. Memorijalnu plaketu Nikole Mitrovića Kokana za strip teoriju dobio je Luka Stojanović iz Leskovca. Diplomu za istu kategoriju dobio je Nikola Tasković iz Kragujevca. Diplomu za najboljeg debitanta dobila je Katarina Hadži-Jovančić iz Leskovca, navodi se u saopštenju za medije.

Pročitajte: Čuvari Galaksije se vraćaju u aprilu

Plaketu “Nikola Mitrović Kokan”za doprinos srpskom stripu dodelio je organizator (Leskovačka škola stripa „Nikola Mitrović Kokan“, ispred Leskovačkog Kulturnog Centra), nezavisno od žirija, i nju su ravnopravno dobili Nikola Maslovara iz Gornjeg Milanovca i Saša Rakezić iz Pančeva.

U sklopu manifestacije dodeljuje se i memorijalna nagrada “Miodrag Veličković Mivel” za satirični strip. Žiri u sastavu: predsednik žirija Ninoslav Miljković (strip crtač i karikaturista), Predrag Stanković (strip teoretičar i književnik) i Jurica Dikić (strip crtač i karikaturista), dodelio je nagradu Vangelisu Papavasilou Vagosu iz Grčke.

Priznanje Prijatelj stripa koje se dodeljuje osobi van sveta stripa koja je doprinela devetoj umetnosti u značajnoj meri dodelio je tročlani međunarodni žiri u sastavu: predsednik žirija Milorad Vicanović Maza (strip crtač i ilustrator), Dalibor Talajić (strip crtač i ilustrator) i Rumen Čaušev (strip crtač i ilustrator) i to Koenradu Afamu iz Belgije i Nikolaju Pepeneu iz Rumunije.

U sastavu Smotre održan je konkurs za najbolji strip kaiš u organizaciji Leskovačke škole stripa, „Nove naše reči“, Učiteljskog društva Leskovac, Sindikata obrazovanja Srbije – Regionalnog centra Leskovac i Osnovne škole “Josif Kostić“. Žiri u sastavu Nikola Milićević (novinar), Marko Serafimović (akademski grafičar) i Miloš Cvetković (akademski grafičar) nagradio je Janu Stojanović iz Leskovca (kategorija do 10 godina), Tanasija Ignjatovića iz Leskovca (kategorija od 10 do 15 godina) i Relju Gajskog iz Kikinde (kategorija od 15 do 19 godina), a specijalnu nagrade dobila je Jasmina Đurović iz Leskovca. Nagradu “Nove naše reči” dobila je Nina Dakić iz Čačka.

Takođe u sklopu manifestacije elektronski časopis za decu “AKO MENE PITAŠ…” dodelio je nagradu za najboljeg mladog strip autora „Mlada velika nada“ Taši Vuksanović i Ignjatu Ljubisavljeviću iz Leskovca. Studentsko informativno izdavački centar iz Niša dodelio je nagradu za najbolji kratki strip Admiru Deliću iz Bosne i Hercegovine i Borisu Klisurskom iz Bugarske a izdavačka kuća “Darkwood” iz Beograda nagradu za izuzetno dostignuće u devetoj umetnosti Mihi Hančiću iz Slovenije i Rajmondu Tan Tanu sa Filipina.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x