Sandokan – Nikad završeni strip Huga Prata

0

Godine 1969. redakcija magazina Corriere dei Piccoli predložila je Milu Milaniju i Hugu pratu da naprave strip adaptaiju romana ‘Tigrovi Mompracema’.

Sandokan - Nikad završeni strip Huga Prata

‘Tigrovi Mompracema’, roman italijanskog pisca Emilija Salgarija iz 1900. godine govori o malezijskom piratu iz 19 veka, čije je ime Sandokan, koji se bori protiv britanskih imperijalista. Prat je nacrtao otprilike samo 52 trake, što je otprilike 26 stranica magazina i samo je prestao da bude zainteresovan za crtanje ovog stripa.

Prat je već serijalizovao priču ‘Balada o Slanom moru’, priču o švercerima i piratima u eri Prvog svetskog rata, u magazinu Sgt. Kirk, gde je glavni lik Korto Malteze privukao pažnju. Na predlog Žorža Rijea, Prat pristaje da sarađuje sa tek osnovanim magazinom Pif Gadget, gde počinje sa serijalom kratkih priča o Kortu. U to vreme Prat je bio u usponu i njegov stil je bio savršeno izbalansiran između ukusa za detalje i potrage za sintezom koja je postajala sve intenzivnija tokom godina. Korto je prosto bio previše primamljiv i postajalo je sve jasnije da od njegove adaptacije Sandokana nema ništa. Redakciji Corriere dei Piccoli nije trebalo dugo da shvati da je za Prata adaptacija Salgarijevog romana prošlost, te su odustali i od ideje da nedovršeni posao završi drugi crtač koji bi imitirao Pratov stil.

Originalne table su se gubile tokom godina, čineći čak i objavljivanje polovičnog dela nemogućim. Tek ih je početkom 2000-ih nekim čudom pronašao Alfredo Kasteli, tvorac Martija Misterije.

Pročitajte: Boks meč između Muhameda Alija i Supermena

U maju 2009. nedovršeni Sandokan biva objavljen, makar kao jedan fragment plodnog stvaralaštva Huga Prata. Objavljivanje Pratovog Sandokana je fanovima dalo makar jedan mali uvid u nešto što je moglo biti velika avantura…

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x