“Ugovor s bogom”: Uticaj promena unutar društva prikazan životom Dropsi avenije

0

Vilijam Ervin Ajzner (1917-2005) je bio i više nego posebna ličnost u svetu devete umetnosti.

ugovor s bogom stripblog

Prikaz stripa “Ugovor s bogom” Vila Ajznera

Jedan je od prvih autora koji je stvarao američku industriju stripa, a njegov rani serijal “The Spirit” (1940-1952) je u mnogome pokazao drugačiji pristup radu na stripu od dotadašnjih izdanja. Efikasne table, ređane sa posebnim redosledom scena, uvek drugačije, bez dosadne forme. Radom na seriji stripova pod zajedničkim imenom “Ugovor s bogom” Ajzner je popularizovao novelistički format strip pripovedanja i zbog toga ga s pravom možemo zvati ocem grafičkih romana.

Pročitajte: “Zimski Svet” – Pobesneli Maks na snegu

Kada govorimo o “Ugovoru sa bogom” veoma je značajno kazati da je Ajzner rad na ovom delu započeo 1978. godine. Nakon vremena provedenog stvarajući dela različite tematike, ovaj umetnik je poželeo da ispriča povesti insirisane onim što je video. I sam je kazao da nisu sve od priča povezane sa nekim konkretnim likom ili događajem, ali da je ono što je video i proživljavao u svojoj okolini, sve one promene u društvu kojima je svedočio na sociološkom, političkom i ekonomskom planu pretočio u ljudske priče smeštene u jednu ulicu, u jedan kvart u Bronksu, delu Njujorka.

ugovor s bogom stripblog

Zapravo, Ajzner započinje svoju priču upravo sa grafičkom pripovetkom “Ugovor sa bogom” koja veoma smerno govori o jednom bogobojažljivom Jevrejinu koji je jednom davno, kao mladić sklopio ugovor sa bogom. On je nakon godina i godina bogougodnog bivstvovanja na Zemlji, tačnije u Dropsi aveniji 55 doživeo nesreću. Preminula mu je (usvojena) kćerka, a on je odlučio da se posveti biznisu, sa sitnim prevarama koje je popravljao svojim kasnijim “odštetnim” ophođenjem prema onima kojima je tu štetu nanosio.

Nakon toga su usledile još tri priče “Ulični pevač”, “Domar” i “Kohalajn” i tako su ove životne, ljudske i tople priče iz Dropsi avenije zagospodarile srcima čitalaca. Veoma je postalo popularno Ajznerovo štivo da je on kasnije sve više i više produbljivao ovu temu i kroz različite sudbine pripovedao o nastanku Dropsi avenije, o usponu samog kraja, njegovom padu, doseljavanju različitih naroda i promeni etničkih snaga i struktura u samom kvartu. Priča štampana u integralnoj knjizi objavljenoj u okviru biblioteke Svet u oblačiću Čarobne knjige (izdanje 2022. Beograd, prevod Draško Roganović) dogurala sve do posle Vijetnamskog rata i kasnije obnove stare avenije i vraćanja životnog toka, iznoga i iznova, pretpostavlja se.

ugovor s bogom stripblog

Važno je naglasiti da su prve četiri priče, priče iz prvog dela knjige zapravo početne i nisu povezane međusobnom osim brojem 55 u Dropsi aveniji, a kasnije u drugom delu “Ta životna sila” likovi i događaji su međusobno povezani i to se nastavlja i na sledeći, treći deo knjige “Dropsi avenija”.

-Godine 1978, ohrabren radom eksperimentalnih grafičkih umetnika Ota Nikela, Franca Masarila i Linda Vorda, koji su tridesetih godina dvadesetog veka objavljivali ozbiljne romane ispripovedane crtežima bez teksta, pokušao sam da stvorim veće delo slične forme. U uzaludnom pokušaju da privučem pokroviteljstvo nekog mejnstrim izdavača, nazvao sam to “grafičkim romanom”. Bila je to zbirka četiri povezna priče, nacrtane po sećanju, koje su se odvijale u jednom jedinom siromašnom kvartu u Bronksu, naveo je Ajzner u uvodniku objašnjavajući kako je zapravo priča počela da se gradi.

O kvalitetu izdanja Čarobne knjige nije potrebno mnogo pričati, jer je izdanje odlično urađeno i uvezano, a prevod Draška Roganovića je fantastičan, pitak i lagan za čitanje. Samo bi valjalo napomenuti da je papir mogao biti drugačiji, jer su Ajznerovi crteži puni tuša, tako da odsjaj masnog papira na crnom tušu dosta smeta prilikom uživanja u štivu.

ugovor s bogom stripblog

Ono što je kod Ajznera, a i za period stvaranja priča zapravo specifično jeste to što je on tako majstorski postavljao table, delio scene i smenjivao dinamički fenomenalno organizovane table da se čitajući ovo delo odaje utisak modernog strip stvaranja, jedino su senke i velika količina tuša zapravo ono što mu daje malo arhaičniji prizvuk. Što se tiče samog pripovedanja, scenario je neverovatan i drži pažnju tokom cele knjige.

Dropsi avenija je proživela sve povesne uragane zajednice i na tom malom prostoru, opisano je više od 100 godina promena jednog društva i uticaja tih promena na obične ljude.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x