Koja je prva priča o Betmenu koju je napisao Alan Mur

0

Kada je u pitanju Betmen, mnogi bi pomislili da je Murov prvi strip koji uključuje Betmena bio Swamp Thing #53, u kome se veliki zeleni titan sukobio sa Mračnim vitezom 1986. godine.

Koja je prva priča o Betmenu koju je napisao Alan Mur

Betmen se takođe pojavio i u Swamp Thing #44, ali se tek za broj #53 može reći da je u pitanju priča u kojoj je Mur imao prilike da iskoristi Betmena u punom sjaju. Kasnije je 1987. napisao Batman Annual #11, a zatim je usledio kultni strip Ubistveni Vic.

Ipak, Mur je prvu priču o Betmenu napisao mnogo ranije, čak i pre nego što je počeo da radi za DC. 1980. godine London Editions Magazines je pokrenuo Superheroes Monthly, magazin u kome su objavljivani licencirani reprinti DC-ijevih stripova. Magazin je trajao u periodu 1980-1982. a pored mesečnih izdanja objavljena su i tri ‘godišnjaka’ 1983, 1984 i 1985. godine. Dok su ovi godišnjaci skoro u potpunosti samo ponovo reprintovali postojeće DC-ijeve priče, povremeno je bilo trenutaka kada je bio ubačen i po koji dodatni materijal. To je bila uspostavljena praksa u američkim stripovima, kad god bi se neki strip reprintovao, uvek je postojala potreba i za nekim novim, originalnim sadržajem.

U ovom britanskom godišnjaku, novi materijal su bile priče koje nisu bili stripovi, već tekst uz propratne ilustracije. Jedna od tih priča bila je upravo priča Alana Mura.

Murova priča se zvala “The Gun”, uz ilustracije Gerija Liča. Priča je bila o poreklu i sudbini pištolja koji je ubio Tomasa i Martu Vejn, gde saznajemo da je oružar koji je napravio pištolj to uradio posebno da ubije italijanskog mafijaša koji je ubio njegovu ženu u raciji na prodavnicu oružja. Međutim, čovek je umro u Italiji pre nego što je osveta stigla da se desi, tako da je oružar samo prodao pištolj, koji je na kraju je dospeo u ruke Džoa Čila, a negde nakon što je ubio Vejnove , prodao ga je.

Na kraju se pištolja dokopala bitanga po imenu Johnny Speculux i iskoristio ga da ubije bračni par pred njihovom četvorogodišnjom devojčicom. Betmen ga je ubrzo pronašao, pa je Johnny par puta iz tog pištolja zapucao i na Betmena, ali neuspešno.

U pitanju je svakako zanimljiva zamisao Alana Mura i prva priča koju je napisao, koja uključuje Betmena.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x